Banky reagují na rozhodnutí ČNB, zvedají úroky na spořicích účtech

První banky už reagují na zvyšování úrokových sazeb České národní banky. Zatímco hypotéky podraží, řada z bankovních domů začala také zvedat úroky na svých spořicích účtech.

Bankovní rada ČNB ve čtvrtek rozhodla o zvýšení základní repo sazby o 1,25 procentního bodu na 2,75 procenta, nejvíce od roku 1997. Důvodem růstu sazeb je především rostoucí inflace, která se v září přiblížila pětiprocentní hranici. Na toto rozhodnutí reagují banky zvýšením úroků na spořicích účtech.

„Banky již reagují na zvyšování sazeb, a i nadále lze proto očekávat růst úroků na vkladových produktech. Rychlost tohoto růstu ovšem závisí na způsobu, kterým střadatel peníze ukládá. Zatímco termínované vklady potvrzují silnou korelaci s nastavenými sazbami v ekonomice a banky reagují obecně rychle, úroky na spořicích účtech rostou jen velmi pomalu,“ řekl ČTK analytik Portu Vratislav Zámiš.

Jako jedna z prvních navýšila úrok na spořicím účtu Trinity Bank, která již ve čtvrtek oznámila zvýšení na 2,08 procenta bez omezení výše vkladu.

Zvednout úrok se rozhodla také banka Creditas, která od 10. listopadu nabídne klientům úročení 2,1 procenta pro vklady do 350 tisíc korun.

„Kroky ČNB opět vrací bankovní trh k poměrům, kdy banky soupeří o depozita. Z pohledu spořících klientů jde tedy o dobré zprávy. Creditas se dlouhodobě profiluje jako banka s atraktivní nabídkou v oblasti depozitních produktů a určitě chceme tuto pozici držet i nadále,“ komentuje změny ředitelka retailového bankovnictví Banky Creditas Ivana Pícková.

Do 22. listopadu si musí počkat klienti Airbank, která úrok na svém spořicím účtu zvedne na 1,5 procenta u vkladů do 250 tisíc korun.

Skupina ČSOB uvedla, že od příštího týdne dojde ke zvýšení sazeb na jejím hlavním spořicím účtu Spoření s bonusem pro všechny majitele tohoto typu účtu. Zároveň v příštím týdnu banka zvýší sazbu na svém novém produktu nové Spoření s bonusem založené prostřednictvím mobilní aplikace ČSOB Smart až na 1,5 procenta.

Další banky oslovené redakcí SZ Byznys zatím řeší, jak konkrétně se zvýšení úrokových sazeb ČNB dotkne spořicích účtů. V tuto chvíli zatím nemají definovaný přesný termín ani výši úroku.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com