Státní energetickou koncepci dostane vláda do konce roku

Státní energetická koncepce bude klást důraz na jadernou energetiku, decentralizaci a digitalizaci energetiky a na obnovitelné zdroje. Ministerstvo průmyslu a obchodu ji vládě předloží do konce roku, řekl po jednání vládního výboru pro strategické investice premiér Petr Fiala (ODS). Ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN) doplnil, že výbor se zabýval i rozvojem malých modulárních reaktorů, jejich umístění ale zatím nechtěl specifikovat. Logické je podle něj začít v současných jaderných lokalitách.

Státní energetická koncepce by měla stanovit směr rozvoje české energetiky do roku 2050. Podle Fialy se zaměří zejména na zajištění dostatku energie za přijatelné ceny, zajištění energetické bezpečnosti země a dekarbonizaci.

Dnešní jednání výboru se kromě základních směrů energetické koncepce věnovalo i rozvoji modulárních reaktorů, které by měly hrát v české energetice významnou roli. Síkela uvedl, že členy výboru informoval o jednáních s těmi, kteří na vývoji reaktorů pracují, podle Fialy se diskutovalo i o možných lokalitách pro tyto reaktory.

Síkela na tiskové konferenci nechtěl o lokalitách konkrétně mluvit. Uvedl pouze, že z bezpečnostních důvodů považuje za vhodné začít s existujícími jadernými lokalitami, kterými jsou elektrárny Dukovany a Temelín. Kvůli dostatečné rozvodné síti se podle něj nabízejí i místa dosluhujících uhelných elektráren. Ministr ale zdůraznil, že zatím není jasné, kolik reaktorů by Česko vybudovalo, takže je předčasné mluvit už nyní o jejich umístění. Podle dřívějších informací by první modulární reaktor měl vzniknout v Temelíně.

Vládní výbor pro strategické investice se dnes sešel podruhé, na prvním zasedání v červenci se zabýval rozvojem dopravní infrastruktury a zajištěním dostatku kvalifikované pracovní síly pro české firmy. Na dalších jednáních se podle Fialy zaměří na financování budoucích investic, zejména propojení veřejných a soukromých zdrojů a možnost oddělení investičního financování od provozní části rozpočtu.

  Příčinou kolize lokomotivy s vlakem na Prostějovsku byla nedovolená jízda

Vláda zřídila výbor na konci června. Jeho úkolem je koordinovat podmínky pro zajištění strategických investic v dopravní infrastruktuře, bydlení, energetice, vzdělávání, vědě a výzkumu. Ve výboru kromě členů vlády zasedají také zástupci Hospodářské komory, Svazu průmyslu a dopravy, Asociace krajů a Svazu měst a obcí.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com