Češi žádají stovky milionů jako odškodné za očkování

seznamzpravy.cz

Tři lidé požádali kvůli zdravotním komplikacím po očkování proti covidu-19 o 100 milionů korun, ostatní požadují výrazně nižší částky.

Zákon umožňuje požádat Ministerstvo zdravotnictví o náhradu za zdravotní potíže způsobené očkováním proti covidu-19. Zatím o ni požádalo devět lidí, peníze ale nedostal nikdo. Čtyři žádosti ministerstvo zamítlo, ostatní vyřizuje.

Výše úhrady, o kterou lidé žádají, se v jednotlivých případech výrazně liší. Hned tři lidé si řekli o kulatou sumu 100 milionů korun. Další vyčíslili svoje potíže na částku 950 tisíc korun, 250 tisíc korun, 91 521 korun, 90 952,48 koruny, 2300 korun za den neschopenky a 65 tisíc korun plus blíže neurčenou částku za ztížení společenského uplatnění.

Z devíti žádostí o úhradu újmy ale zatím ministerstvo nepřiznalo peníze nikomu. Čtyři žádosti zamítlo, dalších pět zatím vyřizuje, uvedla na dotaz redakce na konci minulého týdne kancelář ministra Vojtěcha.

Lidé, kteří u ministerstva neuspějí, mají zákonem garantovanou možnost obrátit se na soud. Podle vyjádření resortu to ale zatím nikdo neudělal.

Více než 8400 obyvatel Česka nahlásilo od začátku očkování proti covidu-19 nějaké nežádoucí účinky. Nejčastěji jsou to dočasné a v podstatě banální problémy, jako je bolest v místě vpichu, únava, bolest hlavy, horečka a zimnice nebo bolest svalů a kloubů.

Hned druhou největší kategorii ale tvoří neurologické potíže, mezi které patří i cévní mozková příhoda, ochrnutí končetiny a obličeje, celkové křeče nebo velice vzácný syndrom Guillain-Barré. Seznam Zprávy v minulosti popsaly příběh mladého muže, který se po očkování proti covidu potýká právě s tímto problémem. Po několika měsících od podání vakcíny už sice může znovu chodit, ke své manuální práci se ale zatím vrátit nemůže.

Česká vakcinologická společnost, Ministerstvo zdravotnictví a další důležité instituce upozorňují, že přínos očkování převažuje nad zdravotními riziky a že problémy způsobené nemocí covid-19 jsou častější a horší než vzácné případy vedlejších účinků vakcíny. Přesto se ale takové věci stávají a lidé postižení vedlejšími účinky očkování mají právo žádat stát o náhradu.

  Deník N: Fiala se před schůzkou se Zemanem sešel s jeho kancléřem Mynářem

Není to nijak samozřejmé. Vakcíny proti covidu-19 mají v tomto směru „výsadní“ postavení, vztahuje se na ně zákon č. 116 „O náhradě újmy způsobené povinným očkováním“. Je to tedy jediné nepovinné očkování, u kterého je možné po státu požadovat náhradu újmy.

Ani u povinných očkování nebyla situace dlouho růžová. Mezi lety 2014 a 2020 chyběla v novém občanském zákoníku úprava, která by umožnila žádat odškodnění za zdravotní problémy způsobené povinným očkováním. Nový zákon vznikl až poté, co se Ústavní soud vyjádřil v případu malého chlapce, který v roce 2015 týden po očkování takzvanou hexavakcínou utrpěl obrnu lícního nervu těžkého stupně s trvalými následky.

Soud tehdy rozhodl, že stát může očkování vyžadovat povinně, v případě zdravotních problémů by ale měl poskytnout adekvátní náhradu. A od 23. prosince 2020 se zákon o náhradě újmy způsobené povinným očkováním vztahuje i na vakcínu proti covidu-19, přestože povinná není.

A můžete to dokázat?

Podle zákona se odškodňuje pouze zvlášť závažné ublížení na zdraví. Jenže co přesně to znamená? Jak vážná musí být zdravotní újma, aby za ni stát vyplatil peníze? Jak se prokáže, že problém skutečně souvisí s očkováním? Nežádoucí vedlejší účinky očkování měla vyjmenovat prováděcí vyhláška, tu ale Ministerstvo nikdy nevydalo.

„Prováděcí vyhláška vydána není, ale ani to není třeba. Bude postupováno podle pravidel občanského zákoníku, stejně jako v případě většiny jiných případů újmy způsobené jinou osobou,“ uvádí ministerstvo.

Jak ukazují případy lidí, kteří o odškodné požádali, získat od státu náhradu není vůbec jednoduché. V první řadě musí prokázat, že komplikace skutečně způsobilo očkování proti covidu.

„Mezi vakcínami a reakcemi může existovat jen časová souvislost bez jakékoliv příčinné souvislosti. Mohou být také nahlášeny nežádoucí účinky, které nejsou správně pojmenovány,“ uvádí k výčtu nahlášených komplikací Státní ústav pro kontrolu léčiv. A Ministerstvo zdravotnictví se tímto výkladem zatím řídí.

  Pavel v Karlovarském kraji naslouchal starostům, zjišťoval potřeby regionu

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com