Fiala: Úřady jednají o možné pomoci Ukrajině a cestě, jak zamezit ruské agresi

zpravy.aktualne.cz/

Ministerstva obrany, zahraničních věcí a další experti jednají o možné pomoci Ukrajině, řekl po dnešním jednání s hejtmany novinářům premiér Petr Fiala (ODS). Česká republika podle něj musí hledat cesty, jak Ukrajině pomoci a podpořit současně snahu zamezit možné ruské agresi. Česko podle Fialy nad situací na ukrajinsko-ruské hranici nezavírá oči a je znepokojeno ruskými vojenskými manévry, stejně jako celá Evropa či NATO.

Fiala neupřesnil, jak by Ukrajině mohlo Česko pomoci. „Probíhají jednání mezi ministerstvy obrany, zahraničních věcí a experty, jak pomoci Ukrajině. Až dospějeme k nějakému výsledku, tak budeme veřejnost informovat,“ uvedl předseda vlády.

„Celá Evropa a NATO jsou znepokojeny postupem Ruska a vojenskými manévry a hrozbami, které ze strany Ruska jdou,“ řekl Fiala. Připomněl loňskou diplomatickou roztržku Ruska a ČR, při které si obě země vzájemně vyhostily většinu diplomatického personálu. „Vztahy ČR a Ruska nejsou v této době nejlepší a ruský postup určitě neprospívá zmírnění napětí a zlepšení bezpečnostní situace,“ konstatoval Fiala.

Podle premiéra je logické, že vláda hledá cesty, jak Ukrajině pomoci. „A také, jak podpořit, aby ze strany Ruska nedošlo k nějaké agresi nebo omezování svobody a samostatnosti Ukrajiny. Je to v zájmu naší bezpečnosti,“ doplnil.

Rusko rozmístilo u svých hranic s Ukrajinou a nově též v Bělorusku desetitisíce vojáků. Kyjev i některé západní země tvrdí, že se Moskva připravuje na možnou invazi na Ukrajinu ve velmi blízké době a že chystá provokace, které by měly podobnou operaci zdůvodnit. Rusko, které v roce 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym, ale popírá, že by chystalo útok proti svému sousedovi. Moskva požaduje, aby se NATO zavázalo nepřijmout Ukrajinu za členský stát aliance.

Americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že pobaltským zemím povolilo dodat Ukrajině některé zbraně vyrobené v USA. Pokud bude Ukrajina napadena Ruskem, Washington poskytne Kyjevu další armádní vybavení. Proti dodávkám západních zbraní na Ukrajinu se ostře staví Moskva.

  Nečekané tajemství kolem Vrbětic. Co je s výslechem podezřelých Rusů

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com