Zkorumpovaní politici a kandidáti do eurovoleb musí být odhaleni, vzkázala šéfka evropské frakce

Poslanci Evropského parlamentu vyzývají k urychlené diskusi o skandálu ruského vlivu. Obvinění, že Moskva platila poslancům Evropského parlamentu za zasahování do nadcházejících evropských voleb, musí být prošetřena, vzkázali evropští liberálové a zelení.

Bezpečnostní informační služba ve středu uvedla, že její akce odhalila, jakým způsobem Rusko vlivově působí na území států EU a jak se snaží ovlivňovat politické procesy. BIS odhalila Ruskem organizovanou síť, která se snažila v různých evropských zemích ovlivnit volby do europarlamentu. Podle kontrarozvědky se v Praze předávala hotovost protisystémovým politikům z Německa, další peníze mířily na provoz proruského zpravodajského webu Hlas Evropy. Belgický premiér Alexander De Croo ve čtvrtek řekl, že Rusko oslovilo europoslance a zaplatilo jim za propagaci ruské propagandy.

Předsedkyně liberální skupiny Renew Valérie Hayer, která je zároveň hlavní kandidátkou francouzského prezidenta Emmanuela Macrona pro nadcházející eurovolby v reakci na tyto informace vyzvala předsedkyni Evropského parlamentu Robertu Metsolaovou k urgentní debatě na plénu.

Tato rozprava by se měla konat co nejrychleji, tedy na příštím plenárním zasedání 10. dubna v Bruselu. „Pokud úřadující europoslanci nebo kandidáti v nadcházejících evropských volbách vzali peníze nebo byli zkorumpováni ruskou vládou nebo jejich zástupci, musí být odhaleni,“ napsala Hayerová v dopise.

Přidal se k ní i nizozemský zákonodárce za evropské Zelené Bas Eickhout, který apeloval na prošetření kandidátů do eurovoleb. „Evropské volby jsou za 10 týdnů. Musíme si být jisti, že žádný z kandidátů v těchto volbách není placen Rusy,“ uvedl v prohlášení.

Dvě největší parlamentní politické skupiny, Evropská lidová strana (EPP) a Socialisté a demokraté (S&D) se k obviněním zatím nevyjádřily. Mluvčí Metsolaové, která patří k EPP k tomu řekl, že si je prezidentka vědoma vznesených obvinění a zkoumá je.

Peníze měli dostat politici z šestí států EU, konkrétně Německa, Francie, Polska, Belgie, Nizozemska a Maďarska. Deník N uvedl, že případ se týká mimo jiné německé Alternativy pro Německo (AfD). „Nemáme informace, že by se týkalo českých politiků nebo českých občanů. Ale informace, že cílem bylo působit v zemích EU a získat vliv v EP, máme,“ řekl Fiala.

  Pavel se Zelenským jednali o situaci na frontě či o summitu NATO

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com