Očkování v O2 universum skončilo. Rozeštvávali jste lidi, obvinil Babiš ČT

idnes.cz

Národní očkovací centrum v O2 universum ukončuje v pátek provoz. Zájem o vakcíny přes léto notně poklesl. Jeho provoz byl zahájen 3. května a na starosti ho měla vojenská nemocnice. Centrum bylo největší v Česku. Podle premiéra Andreje Babiše i „nejlepší na světě“. „Bylo to úžasné místo,“ doplnil ministr obrany Lubomír Metnar.

„Jedna etapa tohoto nejlepšího centra na světě je za námi. A já doufám, že už jej nikdy nebudeme potřebovat,” řekl v úvodu Babiš.

Zdravotníky, vojáky i samotné centrum ocenil i Metnar. „Vystřídalo se zde více jak 700 vojáků. Byl to zároveň také první projekt, ve kterém jsme využili vojáky z aktivních záloh,” řekl.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch poznamenal, že konec centra neznamená, že končí očkování. Dostatečná proočkovanost dokonce roku je podle něj reálná, resort pro onu pomyslnou metu bude dělat maximum. Například očkování v obchodních centrech bude možné až do října. Podle Babiše je zároveň aktuálně v provozu 300 očkovacích center bez registrace.

Média vládě v krizi nepomohla, řekl Babiš

„Máme naočkováno 85 procent populace 65 plus,” ohradil se Babiš vůči kritice redaktorky České televize vůči fungování vlády v pandemii a reálnosti jejích očkovacích cílů.

Dodal zároveň, že televize nikdy vládě v koronavirové krizi nepomohla a akorát rozeštvávala lidi. Redaktorce, která mu na brífinku kladla otázky, „vyčinil“, že si televize do svých diskusních pořadů zvala a stále zve „šarlatány“.

Od začátku května bylo v centru podáno přes 680 tisíc dávek. V Praze, kde je proočkovanost po Vysočině a Středočeském kraji třetí nejvyšší, se kapacita sníží ze zhruba 65 tisíc očkování týdně na asi 13 500.

Ve většině center se očkuje už v některých dnech i bez předchozí registrace, do října zůstanou i ta pro neregistrované v obchodních centrech a na nádražích.

  Sněmovna označila za největší bezpečnostní hrozbu ruský režim

Počet podaných dávek vakcíny proti covidu-19 týdně klesl od poloviny července na méně než pětinu, vyplývá z dat o očkování, která publikuje ministerstvo zdravotnictví.

Menší zájem mají senioři i děti do 18 let. Stále je ale více než 300 tisíc registrovaných, kteří na očkování čekají. Zhruba třetina z nich je přihlášená k očkování k praktickým lékařům. Na začátku července na první dávku čekalo téměř 560 tisíc lidí. Celkově bylo podáno 11,6 milionu dávek a ukončené očkování má 5,8 milionu lidí.

Maximální rychlost očkování byla v Česku v červnu, kdy bylo za týden podáno přes 680 tisíc dávek. V polovině července to bylo stále přes půl milionu dávek, na začátku srpna kolem 300 tisíc a na konci 200 tisíc dávek. V týdnu na přelomu srpna a září bylo podáno přes 139 tisíc dávek a za uplynulý týden 90 tisíc dávek. Z více než 60 procent jsou to druhé dávky.

O2 universum vlastní a provozuje společnost Bestsport, která je členem skupiny PPF Petra Kellnera, který 27. března tragicky zahynul.

Původně se očkovat mělo jen do konce července. Nájem byl prodloužen do 12. září.

Zdroj: https://www.idnes.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com