Lukašenko je jako vyděšený kluk, odsoudil Kulhánek tresty pro opozičníky

seznamzpravy.cz

K uložení dlouholetých trestů opozičním kritikům běloruského režimu se v úterý nesouhlasně vyjádřil i český ministr zahraničí v demisi Jakub Kulhánek. Odsouzení manžela vůdkyně běloruské opozice Svjatlany Cichanouské k 18 letům vězení označil za opovrženíhodné. Tamní prezident Alexandr Lukašenko se tím podle Kulhánka projevil jako „vyděšený malý kluk“.

Kulhánek verdikt zkritizoval v anglicky psaném příspěvku na Twitteru. „Řekněme si to upřímně, po odsouzení manžela Svjatlany Cichanouské k 18 letům vězení působí Lukašenko jako malý vyděšený kluk. Tento a další uložené tvrdé tresty jsou opovrženíhodné,“ uvedl.

Dodal, že Evropská unie by podle něj měla připravit další sankce vůči běloruskému režimu.

Podle šéfky Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) připomíná rozsudek praktiky totalitních 50. let v Československu. „Nelze hovořit o spravedlivém procesu, jde o odplatu za politické názory odpůrců nelegitimního Lukašenkova režimu,“ napsala na Twitteru.

Budoucí šéf diplomacie Jan Lipavský (Piráti) napsal, že věznění Cichanouského a dalších stovek lidí pro jejich názory považuje za nepřípustné. „Česká diplomacie se bude i v rámci EU zasazovat o jejich propuštění a dodržování lidských práv,“ uvedl.

Odsouzení Cichanouského považuje šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) za další důkaz toho, že Lukašenkův režím se bojí i tak prostých a základních věcí, jako je svoboda slova. „Mysleme na prezidentku v exilu Svjatlanu Cichanouskou a její děti. V podpoře svobodného Běloruska musíme vytrvat,“ napsal Vystrčil. Na jeho pozvání navštívila Cichanouská v červnu Prahu.

Šéf sněmovního výboru pro EU Ondřej Benešík (KDU-ČSL) připomněl, že odsouzené opoziční politiky, novináře a blogery režim odstranil účelově z veřejného prostoru před loňskými prezidentskými volbami. „Neboť Lukašenko dobře tušil, že prohraje. Tresty jsou nejen naprosto neopodstatněné, nespravedlivé, ale i na dřívější běloruské poměry dosti kruté,“ uvedl. Lukašenko se podle Benešíka pravděpodobně nezastaví před ničím. „To je obraz současné běloruské diktatury za rok a půl od ukradených prezidentských voleb,“ dodal.

  Česká diplomacie si předvolala ruského velvyslance. Ohradila se proti obvinění vůči Černochové

Běloruský soud v úterý poslal blogera Sjarheje Cichanouského do vězení za přípravu a organizaci hromadných nepokojů a podněcování k sociální nenávisti.

Cichanouski obvinění odmítl a jeho žena verdikt označila za pomstu. Bývalý prezidentský kandidát Mikalaj Statkevič dostal 14 let vězení, blogeři Ihar Losik a Uladzimir Cyhanovič 15 let za mřížemi a aktivisté Dzmitryj Papov a Arcjom Sakav 16 let odnětí svobody.

Zdroj: https://www.idnes.cz

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com