Kritici „covidové šikany“ zakládají ve velkém odbory. Ve Škodovce i na úřadech

seznamzpravy.cz/

Obchodní rejstřík eviduje už 29 zaměstnaneckých odborů vzniklých pod hlavičkou sdružení Pro Libertate. Za odbory stojí stejní právníci, kteří hrozili vězením ředitelům škol.

Postupy neznámějších odpůrců testování, respirátorů a očkování se mění – ze soudních síní a náměstí se jejich obstrukce rozšiřují do firem, škol, nemocnic a úřadů.

Sdružení Pro Libertate, které usiluje o zrušení všech protikoronavirových opatření, založilo v posledních týdnech desítky odborových organizací. Zaměřují se právě na vyjednávání se zaměstnavateli. Chtějí třeba, aby v práci nebyl rozdíl mezi očkovanými a neočkovanými.

„Naši členové popisují například otázky ze strany svých nadřízených typu: Už ses nechal naočkovat, nebo se raději necháš vyhodit?“ řekl advokát a exekutor Ondřej Svoboda ze sdružení Pro Libertate.

Jak ukazuje pohled do obchodního rejstříku, zmíněné odbory už mají celkem 29 takzvaných základních organizací. To znamená poboček v jednotlivých firmách nebo na úřadech. Jen v lednu jich vzniklo 24. Jednu organizaci mají odbory Pro Libertate také ve Škodě Auto.

„Prosíme o pochopení, ale k níže uvedenému tématu se za společnost Škoda Auto vyjadřovat nebudeme,“ reagovala mluvčí mladoboleslavské automobilky Martina Špittová na otázky, jestli už „anticovidoví“ odboráři přišli s nějakými konkrétními požadavky.

Žádná diskriminace zaměstnanců

Kromě Škodovky mají tyto nové odbory také třeba organizace na úřadu práce, na krajské záchrance na Vysočině, v některých výrobních firmách, v domovech pro seniory, v krajských policejních a hasičských ředitelstvích nebo i na Ústavu genomiky Akademie věd.

„Mě s žádnými požadavky neoslovili, o nějaké konkrétní činnosti nemám informace,“ uvedl ředitel ústavu Josef Foldyna.

Například v některých nemocnicích už však s odboráři jednali a podle očekávání se debata vedla o epidemii. „Požadují nediskriminaci neočkovaných zaměstnanců,“ vysvětlil Adam Fritscher z Fakultní nemocnice v Olomouci. „Dosavadní aktivity se zaměřovaly na argumenty proti povinnému očkování a proti postupu zaměstnavatele při testování personálu,“ dodal Petr Janáček, mluvčí krajské záchranky na Vysočině.

Podle Svobody se stává, že na některé neočkované zaměstnance kolegové pokřikují, že zavinili něčí smrt, jinde zase nesmějí jíst lidé bez vakcíny s těmi ostatními. „Patří sem také řešení šikany nenaočkovaných zaměstnanců od těch, kteří se nechali státem oklamat a nyní si svoji frustraci z osobního omylu vybíjejí na ostatních,“ prohlásil Svoboda, který nechtěl upřesnit, kolik členů už odbory mají.

Advokát Tomáš Nielsen, další zakládající člen sdružení Pro Libertate, v prosinci v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl: „Já nekoukal na statistiku, ale určitě přes tisíc, možná ještě víc.“

Používají paragrafy i zastrašování

Právníci z Pro Libertate brojí proti vládním nařízením na několika frontách. Předně přes paragrafy – několikrát už byli se žalobami úspěšní.

Toto sdružení stejně jako spolupracující Zdravé fórum zpochybňuje, že covid je problém celé společnosti. Ale že se musí chránit každý sám: Kdo je ohrožený, má se očkovat, nebo nosit respirátor. A očkování že mají podstupovat také jen ti, kterým může koronavirus ublížit.

Celá myšlenka zhruba zní, že lidská svoboda je důležitější než hrozba epidemie.

Advokát Nielsen o sobě ostatně říká, že respirátor zásadně nenosí. Když nedávno mluvil na tiskové konferenci v Senátu, měl ho pod nosem.

Odpůrci protikoronavirových nařízení často říkají, že vláda lidi zastrašuje tlakem na očkování nebo informacemi, jak jsou při jednotlivých vlnách zahlcené nemocnice a jak kvůli koronaviru lékaři omezují ostatní péči.

V prosinci Nielsen a spol. rozeslali do všech škol dopis, v němž ředitelky a ředitele varují, že když budou dodržovat opatření, třeba testování žáků, když budou posílat pozitivní děti domů nebo když budou spolupracovat s hygienou nad rámec zákonů, podají na ně trestní oznámení.

„V případě, že kterákoliv škola či školské zařízení nebo jednotlivý pedagog či nepedagogický pracovník bude jednat shora popsaným způsobem i po obdržení tohoto upozornění, bude proti odpovědným osobám bez dalšího upozornění iniciováno trestní oznámení k příslušným orgánům činným v trestním řízení,“ napsal do škol právník Nielsen.

Rovnou také v dopisu vyjmenoval paragrafy a přidal informaci, kolik let vězení ředitelům hrozí.

Lidé z vedení škol si to často vyložili jako zjevné zastrašování, které je má odradit, aby dodržovali platná pravidla.

Nielsen to však vykládá tak, že chtěl školám jen pomoci, aby se vyznaly ve složitých nařízeních a aby jednaly podle zákonů.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com