Hradní skartovanou zprávou se bude zabývat sněmovní bezpečnostní výbor

idnes.cz

Údajnou tajnou zprávou o zapojení ruských tajných služeb do výbuchu v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku, kterou podle nejmenovaných zdrojů Českého rozhlasu skartovala prezidentská kancelář, by se měl kromě policie zabývat i sněmovní bezpečnostní výbor, jeho předseda Pavel Žáček (ODS) chce bod přidat na čtvrteční zasedání.

Lidovecký poslanec Šimon Heller v sobotu na Twitteru uvedl, že požádal Žáčka o svolání mimořádné schůze sněmovního bezpečnostního výboru za účasti zástupců Bezpečnostní informační služby a policie.

„Předpokládám, že nebude problém doplnit jeden nový bod na řádné jednání našeho výboru pro bezpečnost, které proběhne ve čtvrtek. A pozveme navíc zástupce Národního bezpečnostního úřadu,“ napsal později na Twitteru Žáček.

Ředitel Knihovny Václava Havla, někdejší hradní mluvčí a bývalý velvyslanec Michael Žantovský na Twitteru poznamenal, že utajované dokumenty na Hradě spravuje tajná spisovna a jejich skartace podléhá přísnému skartačnímu řádu. „Omylem dokument skartovat nejde. Někdo tu překročil zákon,“ uvedl.

Na skartaci tajné zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS) o vyšetřování výbuchů ve Vrběticích přišli detektivové, kteří chtěli z dokumentu odebrat otisky prstů nebo stopy DNA, uvedl v sobotu Radiožurnál a Respekt.

Podle jejich zdrojů pracovníci odboru analytiky KPR kriminalistům řekli, že zpráva byla zničena na konci loňského listopadu. „Ke skartaci se asi omylem připletl dokument v utajovaném režimu D (důvěrné), a to zpráva o Vrběticích,“ uvedl zdroj z prezidentova okolí.

Vedoucí KPR Vratislav Mynář nezpochybnil, že Hrad dokumenty skartoval, z jakého důvodu se tak stalo, nevysvětlil. Mynář podle nich zároveň odmítl, že by někdy četl materiály, k nimž nemá bez bezpečnostní prověrky přístup.

Zdroj: https://www.idnes.cz

  Vláda zasedáním s EK v Litomyšli zahájila české předsednictví v unii

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com