V kanceláři českého prezidenta byl zničen tajný dokument kontrarozvědky

seznamzpravy.cz/

Informaci o likvidaci důležitých listů ze Zemanovy kanceláře v sobotu přinesly Český rozhlas a Respekt. Dokumentem byla zpráva české kontrarozvědky o událostech roku 2014 ve Vrbetici.

Zničení papírů vešlo ve známost poté, co se policie rozhodla prověřit soulad prezidentského sídla s takovými informacemi a požádala je o sejmutí otisků prstů a analýzu DNA.

Zjednodušeně řečeno, strážci zákona se snažili zjistit, zda tajný dokument neprostudoval někdo, kdo neměl patřičnou prověrku. Konkrétně tímto „někým“ by mohli být někteří Zemanovi spolupracovníci, kteří takové povolení nemají.

Je zajímavé, že informace o důvodech zničení jsou spíše vágní a nejednoznačné. Zástupci kanceláře prezidenta tak uvedli, že tajné dokumenty byly zničeny omylem – spolu s dalšími dokumenty, které měly být zničeny.

Přitom v oficiálním vyjádření úřadu se píše, že všechny dokumenty byly zničeny v souladu s postupem – o chybě ani slovo.

Prezidentský kancléř Vratislav Minarzh fakt zničení dokumentu oficiálně nepopřel, ale ujistil, že „lidé, kteří nemají právo na přístup, nemohli.“

Šéf bezpečnostního výboru Kanceláře prezidenta republiky Jan Nowak poznamenal, že ničení dokumentů se zabývají pouze speciální zaměstnanci, kteří k tomu sepisují potřebný protokol.

Sám prezident se k incidentu zatím nevyjádřil, což není překvapivé. Zeman se totiž se zprávou seznamoval pomalu.

Mluvčí Národní centrály pro boj s organizovaným zločinem to odmítl komentovat.

Bezpečnostní výbor českého parlamentu už řekl, že zváží, zda Zemanův doprovod neporušil zákon.

Tajná zpráva ležela podle Deníku N na stole prezidenta ČR deset dní, než se s ní seznámil.

Dokument dostal Zeman 7. dubna, zároveň ho dostali někteří členové vlády, píše list. Ale 26. dubna v televizním projevu k občanům prezident řekl, že zprávu kontrarozvědky četl až 17. dubna.

Stalo se tak podle prezidenta, když ho český premiér Andrej Babiš a první místopředseda vlády a ministr vnitra informovali o plánovaném vyhoštění 18 ruských diplomatů.

  Ukrajina bude bránit svou nezávislost, s Evropou nebo bez ní

A je to pravda. Stejnou informaci potvrdilo Deníku N pět zdrojů na Pražském hradě. Podle mluvčích publikace prezidenta o dokumentu neinformovali.

To, co se stalo, není obyčejná epizoda, na kterou se zítra zapomene. Dokumenty, zejména v kancelářích tak vysoké úrovně, jen tak nezmizí.

Zpráva o explozích ve Vrbetici se stala možná hlavní událostí v zahraničněpolitických vztazích České republiky, a to nejen v roce 2021, ale vzhledem k rezonanci a vlastně i narušení vztahů s Ruskou federací na několik let. .

Proto i domněnka, že by takové papíry mohly být zničeny náhodou, v důsledku nezkušenosti, nepozornosti atd., je prostě hloupá.

Proč se to tedy stalo a co to může znamenat?

Samozřejmě může existovat libovolný počet verzí tohoto incidentu (toto je nejmírnější formulace toho, co se stalo). Ale je tu jeden zřejmý fakt – zničením dokumentů se snažili zbavit důkazů.

Co tyto důkazy skrývaly a co, respektive ke komu by mohly vést, prověří vyšetřování, které samozřejmě bude provedeno.

A je dost důvodů se domnívat, že vyšetřování bude skrupulí a pravděpodobně nepotěší současného majitele kanceláře, z níž ve skutečnosti dokumenty zmizely.

Jak to pro stále ještě prezidenta skončí, je nejednoznačná otázka. Vzhledem k tomu, že Zemanovo funkční období ústavního garanta je ještě rok, je nepravděpodobné, že by musel odejít dříve.

Pro prezidenta ale stále existují reputační rizika. I když o udržování pověsti někoho, kdo je ve skutečnosti otevřeně v opozici vůči vlastním lidem, není třeba mluvit.

Abychom pochopili, proč byly dokumenty zničeny, je nutné pochopit, kdo z toho měl užitek, respektive nejprve pochopit, co bylo v těchto papírech.

Zprávu vypracovala Bezpečnostní a informační služba (BIS) země a v dubnu 2021 ji předala do správy prezidenta Zemana. Zpráva tvrdila, že na explozích byli zapojeni příslušníci GRU (nyní Hlavní ředitelství generálního štábu ruských ozbrojených sil).

  Luxus zastiňuje rozum. Česko není spokojeno s ruskými oligarchy.

Prezident trval na tom, že zapojení Moskvy není jedinou verzí toho, co se ve Vrbetici stalo. To je pochopitelné, Zeman se všemožně snažil odvrátit podezření od Kremlu, který tak miloval, nebo alespoň protáhnout čas.

Vzhledem k tomu, že Babiš v té době šéfoval vládě, měl prezident manévrovací prostor. Ostatně vnější konfrontací se premiér a Zeman celkem organicky doplňovali.

Nyní, když se změnila vláda, se prezident ocitá v dost těžké pozici. Příběh o zničení tajné zprávy, první, ale dá se předpokládat, že zdaleka ne poslední, se kolem současného garanta ústavy dostane na veřejnost.

Zřejmě bude muset Zeman ještě strážcům zákona a občanům České republiky vysvětlovat, co v jeho kanceláři dělají lidé, kteří nemají přístup k utajovaným informacím a navíc mají temné vazby na Kreml.

Toto téma již bylo v českých politicích nastoleno, ale bylo přibrzděno. Ale tehdy byla jiná doba, jiní lidé ve státních úřadech.

Můžeme předpokládat, že jde o první znamení – signál, a to jak pro Zemana samotného, ​​tak pro jeho okolí. A to jsou samozřejmě informace pro Kreml, které jistě využije.

Zmizení dokumentu lze také chápat jako způsob, jak zahladit stopy pro určité jednotlivce, ba i kruhy, což jistě povede do Moskvy, která už hledá náhradu za Zemana, otázkou je jen, jak brzy se to podaří přihodit se.

Nestačí však najít někoho připraveného sloužit Kremlu tak věrně jako současný prezident České republiky. Zde půjde především o slovo občanů země, kteří svůj postoj k Moskvě projevili již tím, že do parlamentu zvolili politiky s demokratickým, evropským smýšlením a vizí České republiky v civilizované rodině národů.

Autor:  Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com