Miloš Zeman dnes přijme srbského prezidenta Aleksandara Vučiče

balkaninsight.com

Prezident Miloš Zeman dnes přijme srbského prezidenta Aleksandara Vučiče. Hlava srbského státu bude na Pražském hradě přijata s vojenskými poctami, následovat bude bilaterální jednání obou prezidentů a státní oběd. Součástí přijetí na Hradě bude předání státních vyznamenání Vučičovi i Zemanovi. Odpoledne se Vučić setká s předsedy obou komor Parlamentu.

Zeman v neděli Frekvenci 1 řekl, že chce se srbským prezidentem mluvit o přátelství mezi oběma národy. Ocenil nezávislou zahraniční politiku Srbska.

Srbskému magazínu CorD Magazine Zeman nedávno řekl, že mezi hlavními tématy diskuse budou bilaterální vztahy s důrazem na ekonomické vazby a podporu vzájemných investic. Prezidenti budou mluvit také o pandemii koronaviru, Zemana budou zajímat srbské zkušenosti s očkováním. Srbsko kromě západních očkovacích látek využívá i vakcíny z Ruska a Číny.

Dalším bodem jednání bude otázka budoucího rozšiřování Evropské unie a související situace v regionu západního Balkánu. Dá se tak očekávat, že zazní i otázka uznání Kosova. Zeman při své návštěvě Bělehradu v roce 2019 řekl, že by Česko mělo uznání nezávislého Kosova vzít zpět.

Vučić do Česka přicestoval v pondělí a zůstane do středy. Dnes má na programu také setkání s předsedy Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) a Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO).

Autor: ČTK

  Z eurokandidátky Spolu odstoupil na žádost ODS a TOP 09 Hayato Okamura

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com