Kopeček: Babiš musel ministra vyměnit, chtěl-li udržet neformální pakt se Zemanem

tn.nova.cz

Premiér Andrej Babiš (ANO) musel vyměnit ministra zdravotnictví, pokud chtěl dál udržet neformální pakt s prezidentem Milošem Zemanem. Myslí si to politolog Lubomír Kopeček z Masarykovy univerzity v Brně. Podle Josefa Mlejnka z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy se teprve v budoucnu uvidí, zda má konec Jana Blatného (za ANO) souvislost s ruskou vakcínou Sputnik V. Uvedli to dnes na dotaz ČTK.

Blatného ve středu na Babišův návrh Zeman odvolal. Prezident jej znovu tvrdě kritizoval za to, že podle něj blokoval vakcíny proti covidu-19 z Ruska a Číny. Dětského hematologa Blatného ve funkci nahradil jiný lékař – dermatolog a ředitel vinohradské nemocnice v Praze Petr Arenberger.

„Pokud chtěl pan premiér udržet svůj neformální pakt s prezidentem, tak mu nic jiného nezbývalo. Pro budoucí jmenování premiérem po volbách 2021 musel podobný krok zkrátka udělat,“ uvedl dnes pro ČTK Kopeček. V Česku se na podzim uskuteční sněmovní volby.

Na počátku premiérových úvah o výměně ministra ale podle něj byly i problémy v komunikaci resortu a nárůst počtu nakažených a mrtvých s covidem-19. Za nezvládnutí brzdění epidemie ale spoluodpovědnost nesla celá vláda, nejen ministr, míní.

„Do roviny, kdy tu výměnu premiér musel udělat s ohledem na prezidenta, se to dostalo ve chvíli, kdy se ministr postavil proti očkování neschválenou ruskou vakcínou preferovanou panem prezidentem,“ dodal Kopeček. Blatný trval na tom, že ruská očkovací látka musí mít před využitím v Česku souhlas Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA).

Podle Mlejnka byl Blatný obětován, aby se zkrátka „něco udělalo“, i když není přímo jeho vinou, že boj s pandemií není příliš úspěšný a vakcinace je pomalá. Bývalý ministr nebyl podle politologa ani moc oblíben kvůli protiepidemickému systému PES, byť jej lze vnímat jako dobře míněnou snahu vnést do boje s koronavirem nějaký řád.

  Hamáček v pondělí poletí do Moskvy jednat o vakcíně Sputnik V

„A v politice mu chyběly zkušenosti, včetně mediálního vystupování. Jestli má jeho konec souvislost i s vakcínou Sputnik V, uvidíme v budoucnu,“ dodal Mlejnek pro ČTK.

Výměna podle Kopečka znamená několikáté přerušení kontinuity v řízení ministerstva. „Nový ministr se bude nějakou dobu orientovat v řízení resortu i ve vládě, kde bude mít logicky jako nováček slabší postavení. Navíc ani kontext, za jakého se stal Petr Arenberger ministrem, není šťastný a oslabuje jeho veřejnou pozici,“ poznamenal. ČR za to může podle něj zaplatit opakováním některých problémů se zvládáním pandemie.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com