Slováci porušili kontrakt na dodávku vakcín, tvrdí Rusko. Podle Reuters chce, aby Sputnik vrátili

france24.com

Slovensko podle Ruska porušilo kontrakt na dodávku očkovacích látek. To tak podle Reuters požádalo slovenskou vládu, aby zásilku vakcín Sputnik V vrátila. Slovenský státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) v reakci označil tvrzení RDIF za zavádějící, protože laboratoře EU kontrolují kvalitu vakcín, jež byly registrovány v Unii, což Sputnik není. Dříve SÚKL oznámil, že jednotlivé šarže ruské vakcíny patrně nemají stejné vlastnosti. Potvrdil také informace, že dodávka se liší od látek použitých v testech a studiích, jež publikoval odborný časopis Lancet.

Státní Ruský fond přímých investic (RDIF), který zodpovídá za marketing vakcíny Sputnik V v zahraničí, podle agentury TASS sdělil, že SÚKL porušil smlouvu tím, že zadal testování zásilky vakcín Sputnik V dodaných na Slovensko laboratoři, která není součástí sítě oficiálních laboratoří Evropské unie, přestože tato síť laboratoří je dostupná.

Fond na Twitteru uvedl, že rovněž požádal o zaslání šarže do speciálně certifikované laboratoře k dalším kontrolám.

Slovenská léková agentura v reakci uvedla, že sice požádala o spolupráci oficiální laboratoře EU a také akreditovanou laboratoř Biomedicínského centra Slovenské akademie věd (SAV), ale laboratoře EU žádosti s ohledem na vytíženost svých kapacit nevyhověly.

Zmíněná slovenská laboratoř, kde proběhly testy Sputniku V, má podle SÚKL platné osvědčení ohledně kontroly kvality léků. SÚKL rovněž tvrdil, že ho nikdo neupozornil, že by testování v SAV porušovalo utajenou smlouvu s ruským výrobcem Sputniku V.

SÚKL: „Tyto vakcíny spojuje jen název“

Bratislava dosud nerozhodla, zda bude Sputnikem V očkovat obyvatele. SÚKL dříve během dne poukázal, že jednotlivé šarže vakcín mají zřejmě odlišné vlastnosti.

„Podle publikovaných zpráv by se Sputnik V měl používat přibližně ve čtyřiceti zemích světa, ale tyto vakcíny spojuje jen název. Není prokázaná srovnatelnost a konzistence různých šarží vyrobených na různých místech. Ve vícero případech se jeví, že jde o vakcíny s rozdílnými vlastnostmi,“ uvedl SÚKL. Zmíněné rozdílné vlastnosti se podle něj týkají například složení a způsobu výroby.

  Odvážný Ukrajinec se snaží zastavit ruský konvoj vlastním tělem

SÚKL také sdělil, že Slovensko získalo ruskou vakcínu, která není shodná s tou látkou, kterou by měla posoudit Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Dodal, že od ruského výrobce nedostal asi 80 procent požadovaných údajů.

Zpravodaj ČT v Bratislavě Petr Obrovský poznamenal, že nový ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský se odvolává na to, že zbývá dokončit ještě několik testů. „Říká, že jednoznačné stanovisko – poslední rozhodnutí – by měl dát příští týden,“ uvedl Obrovský.

Matovič jednal v Moskvě

Ve čtvrtek odletěl do Moskvy slovenský expremiér a nynější ministr financí Igor Matovič. Ten dříve na sociální síti napsal, že někdo chce znemožnit použití Sputniku V na Slovensku. Právě okolnosti dovozu první zásilky ruské vakcíny v březnu prohloubily v zemi vládní krizi, která vyústila ve výměnu premiéra i ministra zdravotnictví.

Matovič měl ve čtvrtek se šéfem ruského fondu přímých investic Kirillem Dmitrijevem podle Obrovského dojednávat podrobnosti dalších dodávek. „Druhá várka měla přijít do konce března, ale nedorazila, takže toto je pro Matoviče otázka politické cti,“ dodal Obrovský. Matovič se k výsledkům cesty do Moskvy vyjádří na páteční tiskové konferenci.

Poměrně vysoká podpora u obyvatel

Navzdory nejasným stanoviskům se však podle Obrovského zdá, že se Sputnik těší poměrně vysoké důvěře Slováků. „Už když Igor Matovič oznamoval nákup, tak argumentoval průzkumem, který si úřad vlády nechal zpracovat. Podle něho, pokud by byl Sputnik k dispozici, tak o 300 tisíc víc Slováků by bylo ochotných se nechat očkovat,“ uvedl.

Relativně velkou podporu pak potvrdily i další průzkumy. „Ten poslední říká, že pro víc než 70 procent Slováků je přijatelná vakcína od společností Pfizer a BioNTech, která má nejvyšší důvěru. Sputnik má podporu 55 procent lidí, což je stejné jako v případě Moderny,“ poznamenal zpravodaj. Vůbec nejnizší – zhruba třicetiprocentní – podporu má pak AstraZeneca.

  Prozatímním eurokomisařem pro obchod bude Dombrovskis

Průzkum navíc došel k závěru, že mezi Slováky, kteří nejsou ochotni se očkovat, je určitá skupina, která by byla svolná k vakcinaci ve chvíli, pokud by se jednalo právě o zmiňovanou ruskou látku, uzavřel Obrovský.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com