Ukrajinský parlament schválil zvýšení pokut pro muže vyhýbající se mobilizaci

Ukrajinský parlament schválil zákon zvyšující pokuty pro osoby, které se vyhýbají mobilizaci v situaci, kdy se ukrajinská armáda po více než dvou letech obrany proti ruské invazi potýká s velkým nedostatkem vojáků. Informovala o tom agentura Reuters s tím, že zákon nyní dostane k podpisu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Za porušení pravidel týkajících se registrace u místního odvodového střediska bude místo dosavadních 3400 hřiven (1984 korun) nově hrozit 5100 hřiven (2946), přičemž ti, kdo se takového přečinu dopustí opakovaně, musí počítat s pokutou až 25.000 hřiven. Těm, kdo neuposlechnou povolávací rozkaz, bude hrozit postih až 25.000 místo nynějších 17.000 hřiven.

Průměrný měsíční plat na Ukrajině činí asi 19.500 hřiven (11.375 korun), píše server The Kyiv Independent.

Portál Suspilne informuje, že zákon podpořilo 256 členů Nejvyšší rady, nikdo nebyl proti a čtyři se zdrželi.

Ukrajinský prezident minulý měsíc podepsal několik zákonů týkajících se mobilizace, včetně snížení věku z 27 na 25 let. Muži ve věku mezi 18 a 60 lety také musejí v odvodových střediscích aktualizovat své osobní údaje, aby armáda získala lepší přehled o tom, kolik lidí by případně mohla povolat k obraně vlasti. Ve středu dal ukrajinský parlament zelenou normě umožňující mobilizaci vězňů odsouzených za lehčí trestné činy.

Bezprostředně po vpádu ruských vojsk 24. února 2022 narukovaly tisíce Ukrajinců do armády. Ale po více než dvou letech války se mnoho mužů snaží boji vyhnout a ti, kteří jsou na frontě leckdy od začátku invaze, jsou vyčerpaní.

Vojenští analytici upozorňují, že Ukrajina letos potřebuje další stovky tisíc vojáků, aby dokázala zastavit ruský postup, píše Reuters. Ruská armáda v posledních týdnech zaznamenává úspěchy zejména v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, na ukrajinské obránce tlačí ale i více na severu v Charkovské oblasti. Maksym Žorin, zástupce velitele ukrajinské 3. útočné brigády, podle Reuters řekl, že „situace na frontě je teď skutečně skoro nejhrozivější od začátku plnohodnotné invaze“. Ukrajinská armáda podle něho „ztratila čas, loudala se s mobilizací a nepřítel se připravuje na novou fázi postupu“.

  Čína uzavřela strategické partnerství s Palestinskou autonomií

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com