Plynovod Jamal opět přestal dodávat plyn do Německa

Eurodenik

Plynovod Jamal opět přestal dodávat plyn do Německa, směr toku plynu se obrátil ze západu na východ. Vyplývá to podle agentury Reuters z dnešních údajů německého provozovatele plynovodní sítě, společnosti Gascade. Plynovodem Jamal proudí ruský plyn přes Polsko do Německa. Minulou sobotu se však tok v plynovodu obrátil a dodávky do Německa se obnovily až ve čtvrtek. Ceny plynu v Evropě se v důsledku toho během týdne zvýšily oproti minulému pátku až o 23 procent, píše Reuters.

Moskva v poslední době čelí obviněním, že se omezováním dodávek plynu snaží přimět Německo a Evropskou unii ke schválení provozu nového plynovodu Nord Stream 2. Ten má přivádět ruský plyn do Německa po dně Baltského moře. Rusko obvinění odmítá a slíbilo dodatečné dodávky plynu do Evropy, jakmile naplní domácí zásobníky. Předpokládá, že se tak stane do pondělí.

Polská plynárenská společnost PGNiG podle agentury Reuters uvedla, že Polsko dostává plyn ze západního i východního směru. „Z našeho pohledu je vše v pořádku. (Ruský plynárenský podnik) Gazprom naplňuje kontrakt,“ dodala. Gazprom už dříve upozornil, že i navzdory obrácení toku v plynovodu závazky vůči svým zákazníkům v Evropě plní.

Některé východoevropské země kvůli neshodám s Moskvou nenakupují plyn přímo z Ruska, ale prostřednictvím kontraktů s jinými státy. Podle dřívějších informací ruské agentury Interfax stojí za obráceným tokem plynovodu Jamal právě tyto takzvané reverzní kontrakty. Jejich označení je odvozeno od toho, že plyn od Ruska nakoupí západoevropské podniky a ty jej následně posílají zpátky na východ do zemí, které z politických důvodů nechtějí nakupovat přímo od Ruska.

Plynovod Jamal přivádí ruský plyn přes běloruské a polské území do Německa. Jeho kapacita je až 33 miliard metrů krychlových ročně. Loni vypršela platnost smlouvy mezi Ruskem a Polskem týkající se tranzitu suroviny, ale Gazprom si může objednávat přepravní kapacitu v aukcích.

  Rusko plánuje zaútočit na Cherson a zničit přehradu Kakhovskaya HPP

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com