Maďarsko v květnu pošle Česku 40.000 dávek vakcíny proti covidu-19

ozdravotnictvi.cz

 Maďarsko pošle v první polovině května České republice 40.000 dávek vakcíny proti covidu-19, oznámil dnes na facebooku šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó. O jaký preparát či preparáty půjde, neupřesnil. Uvedl, že jeho země bude mít do té doby už dost vakcín pro své obyvatele. Szijjártó v této souvislosti připomněl, že také Rakousko a Slovinsko hodlají Česku pomoci, informovala maďarská tisková agentura MTI.

„Česká republika je mezi zeměmi, které jsou v obtížné situaci kvůli špatnému zajišťování vakcín Evropskou komisí,“ citovala Szijjártóa agentura MTI. Šéf maďarské diplomacie také uvedl, že díky včasným nákupům východních vakcín jeho vládou a díky vakcínám zajištěným v rámci EU je jeho země „na špičce očkování v přepočtu na obyvatele“ v rámci unie.

V pátek oznámilo Rakousko, že poskytne České republice 30.000 dávek vakcín proti covidu-19. Úřad spolkového kancléře Sebastiana Kurze to označil za ukázku solidarity poté, co podle něj EU selhala při nápravě nerovností v distribuci očkovacích látek mezi členskými státy. Kurz také uvedl, že k podobnému kroku vůči ČR se chystají i další země.

Český premiér Andrej Babiš v pátek na twitteru napsal, že akt solidarity dalo najevo i Slovinsko, které podle něj poskytne Česku 10.000 dávek proticovidové vakcíny.

Autor: ČTK

  Polsko se podle Kaczyńského nechystá vystoupit z Evropské unie. Vadí mu porušování rovnosti států

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com