MZd opravilo opatření, test předem chce při návratu ze zemí s největším rizikem

ct24.ceskatelevize.cz

Ministerstvo zdravotnictví vydalo nové znění opatření, které tento týden s účinností od pondělí 5. dubna zrušil pražský městský soud. Úřad o tom informoval v dnešní tiskové zprávě. Podle opatření bude od pondělí nutné podstoupit test na covid-19 před vstupem na území Česka jen při návratu ze zemí s velmi vysokým rizikem nákazy, tedy těch, které spadají do tmavě červené kategorie. Pro návraty ze zemí s vysokým a středním rizikem nákazy, tedy červené a oranžové kategorie zemí, se bude test před návratem do ČR vyžadovat pouze v případě, že člověk použije veřejnou dopravu.

Ministerstvo 15. března podmínilo vstup na české území předložením písemného potvrzení akreditované laboratoře o negativním výsledku testu při návratu ze zemí se střední, vysokou a velmi vysokou mírou rizika nákazy koronavirem. Podle pražského městského soudu ale nevysvětlilo, proč nepostačí občany podrobit opatřením teprve po návratu.

Resort v reakci na rozhodnutí soudu dnes pravidla upravil tak, že od pondělí bude povinnost podstoupit test před vstupem do ČR jen při návratu z tmavě červených zemí, kde je podle úřadů velmi vysoké riziko nákazy. Do této kategorie patří menší část členských států Evropské unie a také většina třetích zemí, například je mezi nimi i Británie. Od pondělí 5. dubna se do této kategorie nově přesunou také dosud červené Nizozemsko a Belgie. Pro návraty ze zemí s vysokým a středním rizikem nákazy se bude test před návratem do ČR vyžadovat jen při použití veřejné dopravy.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v dnešní tiskové zprávě zopakoval, že člověk nakažený covidem-19 může za cestu letadlem nakazit deset až 20 lidí. „Ti pak mohou nákazu šířit v zemi, ve které vystoupí. Považujeme proto za nezbytné, aby se osoby testovaly už před vstupem na území ČR, to znamená před nástupem do dopravního prostředku,“ vysvětlil.

  Proti pandemickému zákonu roste odpor v Senátu. Je zbytečný, zaznívá

Součástí opatření zůstává také povinnost podstoupit PCR test, a to nejpozději do pěti dnů po návratu do ČR. Do té doby musí být dotyčná osoba v izolaci. Opatření nadále vyžaduje vyplnění příjezdového formuláře, což neplatí jen pro zelené země s nízkým rizikem nákazy. „Kromě toho jsou z preventivních důvodů osoby, které se vrátily ze zemí oranžové, červené a tmavě červené kategorie, povinné nosit po dobu 14 dnů všude mimo domov respirátor. A to i ve venkovních prostorech,“ uvedlo dnes ministerstvo.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com