Ministři pro záležitosti EU proberou v pátek Ukrajinu či odolnost institucí

denik.cz

O Ukrajině, odolnosti demokratických institucí a závěrech Konference o budoucnosti Evropy budou v pátek v Praze hovořit ministři pro evropské záležitosti členských států Evropské unie. Neformálního zasedání Rady pro obecné záležitosti (GAC) se zúčastní také ukrajinská vicepremiérka pro evropskou a euroatlantickou integraci Olha Stefanišynová a místopředsedové Evropské komise (EK) Věra Jourová, Maroš Šefčovič a Dubravka Šuicaová.

Český ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN) na začátku jednání představí priority nedávno započatého předsednictví v Radě EU, které výrazně ovlivnila ruská invaze na Ukrajinu. Mezi hlavní politické priority patří zvládnutí uprchlické krize a poválečná obnova Ukrajiny, energetická bezpečnost, posílení obranných kapacit a kybernetická bezpečnost, strategická odolnost evropské ekonomiky a odolnost demokratických institucí.

Právě posledním zmíněným tématem se budou ministři konkrétně zabývat v druhém bloku zasedání za přítomnosti Jourové, s níž po poledni Bek vystoupí na tiskové konferenci. Předsednictví se v tomto ohledu zaměří na posílení odolnosti institucí, které mají zásadní vliv na udržení a rozvoj hodnot demokracie a právního státu v EU. Jde například o transparentní financování politických stran, nezávislost hromadných sdělovacích prostředků a otevřený dialog s občany.

Evropská komise během českého předsednictví plánuje navrhnout Evropský akt o svobodě médií, který má vytvořit rámec pro rozvoj vnitřního trhu v mediálním sektoru a zajistit svobodu a pluralitu médií v Evropské unii.

Celounijní debata veřejnosti známá jako Konference o budoucnosti Evropy bude tématem pracovního oběda ministrů. Závěrečná zpráva konference obsahuje 49 návrhů a přes 300 opatření, kterými by návrhy měly být uskutečněny.

České předsednictví uvítalo závazek EK zahrnout výstupy konference do legislativního programového cyklu, včetně pracovního programu na rok 2023. Ministři budou za účasti Šuicaové jednat o závěrech konference a o jejich zavádění.

Česko převzalo předsednictví v Radě EU od Francie 1. července a v čele společenství bude půl roku. Série ministerských jednání v pondělí začala dvoudenním neformálním zasedáním ministrů vnitra a spravedlnosti, dnes a ve čtvrtek jednají ministři životního prostředí.

  Česko se nebude účastnit konference OSN o rasismu. Podle Kulhánka by sloužila ke kritice Izraele

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com