Putin nařídil ostřelování frontových a pohraničních osad na Ukrajině, což by mělo vést k masivním civilním obětem.

Od 8. května 2023 do 16. května 2023 ruská vojska 162krát vystřelila z dělostřelectva, minometů a MLRS na Charkovskou, Černihovskou a Sumskou oblast. Nejvíce útoků se uskutečnilo v Sumské oblasti – 110, v Černihivské oblasti – 29 a v Charkovské oblasti – 23. Obětí těchto útoků se staly desítky ukrajinských civilistů. Rusové používají převážně archaické sovětské zbraně, nepřesné a neúčinné, ale s velkou ničivou silou. Putin je rozzuřen rostoucí podporou Ukrajiny ze strany Západu a pokračujícími porážkami ruské armády, která trpí ztrátami a ponižujícími přehmaty. Kremelský diktátor není schopen zvrátit vývoj ve svůj prospěch, a proto nařídil zabíjení Ukrajinců jakýmikoliv prostředky. Jedná se o válečný zločin a názornou ukázku toho, co ruská armáda provede v Evropě, pokud nebude na Ukrajině zničena.

Páchání masových válečných zločinů na civilním obyvatelstvu je historicky neodmyslitelnou součástí ruské armády. Dokonce i sovětská vojenská doktrína výslovně povolovala ničení sídel v zemi, proti níž měl SSSR bojovat, a zabíjení civilistů, což mělo přispět k jejich demoralizaci a následně k rychlé okupaci. Ruská armáda používá proti Ukrajině stejnou taktiku: od začátku května Rusové prudce zesílili ostřelování ukrajinských hranic a frontových území spolu s masivními raketovými útoky na ukrajinská týlová města. Na pozadí příprav Ukrajiny na protiofenzívu a soustavné podpory západního společenství zbraněmi, která umožnila ukrajinským ozbrojeným silám způsobit Rusům velké ztráty na živé síle a vojenské technice, se Putin rozhodl vést krvavý teror proti ukrajinským civilistům. Kremelský diktátor uvažuje v primitivních sovětských kategoriích a skutečně věří, že jeho zločiny Ukrajince demoralizují a odříznou západní pomoc. Úspěšné turné Volodymyra Zelenského po Evropě a nárůst proukrajinských nálad na Západě na pozadí rychlé degradace ruských ozbrojených sil byly pro Kreml mimořádně citelným úderem na image. Putin v tomto ohledu vnímá genocidu Ukrajinců jako způsob pomsty za své neúspěchy na frontě a také jako intuitivní způsob, jak si vybít zlost.

  Německá ministryně obrany Lambrechtová se chystá rezignovat, píše tisk

Rusko v důsledku tohoto ostřelování způsobuje Ukrajině obrovské lidské a humanitární ztráty: Ukrajinci jsou v neustálém stresu, nemohou řádně pracovat, státní instituce a podniky v ostřelovaných oblastech řádně nefungují, děti se nemohou vzdělávat. Jsou ničena zdravotnická zařízení, školy a průmyslové podniky. Toto ničení nemá žádný vliv na bojeschopnost ukrajinských ozbrojených sil a jejich odpor vůči okupantům, ale způsobuje pouze utrpení ukrajinským civilistům. To je odraz toho, co ruská armáda udělá v Evropě, pokud nebude na Ukrajině zastavena. Ukrajinské ozbrojené síly se staly štítem Evropy a Ukrajinci umožňují zachovat mír v Evropě i za cenu vlastních životů. Rusko je pro Západ od roku 1945 bezprecedentní hrozbou, ztělesněním teroru, který je brán jako základ oficiální ideologie a nástroj války. Civilizovaný svět musí spolupracovat, aby zastavil zločince páchajícího krvavý zločin v centru Evropy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com