Pan politolog a ajťák tomu nerozumí, opřel se Babiš do opozičních lídrů

idnes.cz

V poslední televizní debatě, kterou vysílá TV Nova, se střetli lídři tří nejsilnějších stran a koalic. Tedy šéf hnutí ANO Andrej Babiš, lídr koalice SPOLU Petr Fiala a lídr koalice PirSTAN Ivan Bartoš. „Žijeme v neklidné době,“ uvedl na začátku debaty Babiš s tím, že pokud by neměl podporu lidí, tak by o post premiéra neusiloval.

„Pro mě jsou nejdůležitější lidi a jejich podpora. Kdybych ji neměl, tak bych se neprezentoval jako kandidát na premiéra, který nabízí občanům moji zkušenost, rozhodnost, odvahu, moji pracovitost a můj boj v Evropě za zájmy České republiky. Žijeme v neklidné době,“ prohlásil na začátku debaty Andrej Babiš.

Na dotaz, zda by nebylo pro zklidnění situace lepší, kdyby odešel do ústraní, uvedl, že „účelové kauzy se netýkají jeho politické kariéry“.

V první části debaty politici diskutovali o koronaviru a boji s ním. Současný premiér Andrej Babiš uvedl, že již žádný lockdown nehrozí. „Musíme přesvědčovat lidi, aby se naočkovali,“ uvedl a dodal, že situace je podle něj stabilní.

Nedělat to chaoticky a podle ega

Podle šéfa ODS Petra Fialy je koronavirová krize v Česku obrovskou tragédií. „Zemřelo tady 30 tisíc lidí a řada z nich zbytečně. Místo odborného postupu jsme byli svědky chaosu ze strany vlády. To se podle nás nesmí opakovat,“ prohlásil. Cestou podle něj je očkování.

„Vážné případy, které jsou teď v nemocnicích, jasně ukazují, že jsou to především neočkovaní. Už nesmějí být žádné lockdowny, zavřené školy, to není cesta pro Česko,“ dodal.

Podle Ivana Bartoše je nutné znát data, případně zajistit PCR testy zdarma. „Nedělat to chaoticky, podle ega, ale podle dat,“ popsal. Zcela zásadní podle něj je, aby se podařilo naočkovat zbývající seniory. „Pokud lidé nevěří vládě, prosím, věřte vědě, je to nejlepší způsob, jak chránit sebe nebo své blízké, když je přesvědčíte,“ prohlásil. Co se týče očkování proti covidu, všichni se nicméně shodli na tom, že je potřeba.

  Černý scénář: stát přijde o miliardy, úředníci jen o čtyři platy

Fiala: Žijeme na dluh

V Části debaty, která se týká zdražování, Fiala uvedl, že situace v České republice je velmi vážná. „Žijeme na dluh. Každý z nás dluží 225 tisíc. To je strašná zpráva. Rostou ceny, všichni to vidí na svých domácnostech. Inflace má mezinárodní příčiny, ale i národní a je to politika Babišovy vlády,“ prohlásil. Podle něj je potřeba rozhýbat trh s byty nebo jednat o cenách emisních povolenek.

Babiš se v debatě vrátil k tomu, že je potřeba valorizovat slevu na poplatníka. „Do ekonomiky musí proudit peníze. které můžeme investovat.“ Nutné je podle něj i dobře zainvestovat peníze z fondu obnovy EU. „Pojďme se dívat na celý proces postcovidové obnovy jako na šanci na změnu,“ dodal.

Podle Babiše jsou hlavním problémem výdaje domácností za energie. „Použijeme snížení DPH a také máme možnost zastropovat ty emisní povolenky. Lidi dostanou kompenzace, slušné peníze,“ sliboval v debatě.

Premiér zároveň označil za absurdní některé argumenty Fialy a Bartoše. „My jsme snížili daně, navyšovali důchody, platy. Opozice argumentuje, že naši občané tím, že jsme jim dali peníze, zvýšili inflaci, to je absurdní,“ prohlásil. Babiš následně vyčítal oběma dalším hostům, že problematice týkající se inflace, nerozumí. „Pan politolog a pan ajťák tomu nerozumí,“ řekl na adresu Petra Fialy a Ivana Bartoše.

V předvolební debatě na TV Nova zopakoval, že by zrušil Evropský parlament. „Je to zbytečná instituce.“

Daně zvyšovat nechceme, shodli se lídři

Co se týče daní, všichni tři lédři se shodli na tom, že občanům daně nechtějí zvýšit. „Pokud budu ve vládě, lidé budou dál platit 15 procent. Občané budou platit nízké daně,“ podotkl k dani z příjmu ministerský předseda.

Fiala uvedl, že chce daňovou brzdu. „Aby si žádná vláda nemohla pomáhat tím, že zvýší daně,“ podotkl.

  Kominíků v Česku přibývá, kvůli drahým energiím stoupá i počet zakázek

Televize rozdělila debaty do dvou částí. V první proti sobě stáli Tomio Okamura (SPD), Jan Hamáček (ČSSD), Vojtěch Filip (KSČM) a Róbert Šlachta (Přísaha).

Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky se konají každé čtyři roky. Volí se 200 poslanců. Ty letošní se konají 8. a 9. října. V pátek budou volební místnosti otevřeny od 14 do 22 hodin. V sobotu od 8 do 14 hodin.

Zdroj: https://www.idnes.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com