Norsko: Na Ukrajině padlo nebo bylo zraněno 180.000 ruských vojáků

Náčelník generálního štábu norské armády Eirik Kristoffersen v neděli uvedl, že podle jeho odhadů bylo v téměř rok trvajícím konfliktu na Ukrajině zabito či zraněno téměř 180.000 ruských vojáků a 100.000 ukrajinských vojáků. Kromě toho přišlo o život kolem 30.000 ukrajinských civilistů. Informovala o tom v agentura AFP s tím, že údaje nebylo možné nezávisle ověřit.

„Ruské ztráty se začínají blížit 180.000 mrtvých či zraněných vojáků,“ prohlásil šéf norské armády v rozhovoru s norskou televizí TV2, aniž vysvětlil původ zmíněných údajů. „Ukrajinské ztráty jsou pravděpodobně více než 100.000 obětí a zraněných. Kromě toho zahynulo v této strašlivé válce kolem 30.000 ukrajinských civilistů,“ dodal.

Navzdory velkým ztrátám bude ale „Rusko schopné pokračovat ve válce ještě dlouho“, podotkl Kristoffersen a poukázal přitom na ruské mobilizační a zbrojní kapacity.

Norský generál vyzval k rychlému dodání západních tanků na Ukrajinu. „Pokud mají během zimy přejít (Ukrajinci) do ofenzivy, potřebují je rychle,“ řekl Kristoffersen.

Rusko a Ukrajina již řadu měsíců nezveřejnily žádné spolehlivé informace o svých ztrátách. Americký předseda sboru náčelníků štábů Mark Milley minulý měsíc prohlásil, že ztráty Ruska i Ukrajiny v nynější válce jsou kolem 100.000 vojáků. Mezi tyto ztráty počítal mrtvé a zraněné.

ČTK

  Demonstrace proti důchodové reformě ve Francii pokračují s klesající účastí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com