Ve Sněmovně pokračují obstrukce, poslanci neprojednali žádný z bodů schůze

Ve Sněmovně pokračují opoziční obstrukce sporných koaličních návrhů. Poslanci jednají do dnešního poledne celkem 22 hodin. Další čtyři hodiny zabraly nad ránem „hygienické“ přestávky, které si vyžádaly opoziční kluby ANO a SPD. Zákonodárci zatím nedokončili debatu ani o jednom ze šesti bodů mimořádné schůze svolané z podnětu vládních stran. Jen diskuse před hlasováním o návrhu programu zabrala od úterních 10:00 zhruba pět hodin.

Před půlnocí Sněmovna přerušila na návrh koaličních stran diskusi o prvním bodu, zdánlivě bezrozporné poslanecké novele, jež upravuje administrativu kolem dokladování podmínek udržitelnosti u biomasy. Novelu předložili poslanci ze šesti koaličních i opozičních klubů. Debatu ale protahovali poslanci ANO, byť vládní strany nechaly schválit omezení řečnické doby nejvýše na dvakrát deset minut.

Už zhruba osm hodin se nyní poslanci věnují vládnímu návrhu na snížení plateb státu do veřejného zdravotního pojištění za důchodce, děti, studenty nebo nezaměstnané od poloviny roku. Systém zdravotního pojištění tím má přijít letos o 14 miliard korun. Podle opozice může tento krok zhoršit dostupnost zdravotní péče, což ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) označil za lež. Opozice ohlásila obstrukce novely už předem. Čeká se ještě dlouhá debata, ačkoli i v tomto případě Sněmovna schválila časové omezení pro vystoupení poslanců.

Omezení se však nevztahuje na řečníky z přednostním právem, k nimž patří členové vedení Sněmovny a vlády a předsedové poslaneckých klubů a stran. Výjimky využili zejména předsedové ANO a SPD Andrej Babiš a Tomio Okamura k několikahodinovým projevům.

Na programu schůze jsou i sporné předlohy o úplném zrušení elektronické evidence tržeb (EET), o zpřísnění zákona o střetu zájmů zejména ve vlastnictví některých médií a o zavedení možnosti korespondenční volby poslanců a prezidenta pro Čechy ze zahraničí. Sněmovna by měla navíc schválit ukončení pandemické pohotovosti. Vláda navrhla její zrušení k úterý. Kdy se Sněmovna k návrhu dostane, není jasné.

  MZd chce zaměstnávání ukrajinských zdravotníků řešit i na úrovni EU

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com