Centra stále tápou, jak hlídat testy zdarma. Doporučený mají pomalý registr

idnes.cz

Od úterý mají lidé v Česku nárok na dva PCR a čtyři antigenní testy zdarma. Jenže odběrová centra upozorňují, že jim chybí jasná metodika, jak mají frekvenci testování hlídat. Zároveň poukazují na chybějící informaci, jakou metodou mají lidi testovat. Vzorky mohou vyhodnocovat po jednom, nebo použít metodu poolingu.

Mluvčí společnosti Spadia Simona Součková pro iDNES.cz uvedla, že zájem o PCR testy zdarma je velký a termíny jsou zaplněné na několik dní dopředu. „Co jsme včera (v úterý, pozn. red.) spustili Ostravu a Nový Jičín, tak ráno to bylo plné. Termínů je málo,“ uvedla Součková s tím, že nově PCR testy zdarma mohou dělat praktičtí lékaři nebo pediatři.

Nejasné je i použití metody pro PCR testy, jak pro iDNES.cz potvrdil ředitel společnosti AeskuLab Kamil Doležal. „Z žádného dostupného podkladu nevyplývá, zda se má jednat o jednotlivce a nebo o skupiny osob, které lze testovat formou poolingu, která se v současné době takto používá ve školách,“ řekl Doležal.

Na absenci některých pokynů upozornila i Součková. „Stále nevíme, jak si má laboratoř ohlídat frekvenci u testovaných lidí. Ministerstvem zdravotnictví bylo doporučeno využít centrální registr ISIN, ale jasná metodika k tomu chybí. Takže to přehodili na zdravotníky, kteří vzorky odebírají v terénu,“ popsala problém Součková.

„Kontrola v systému ISIN může trvat klidně 20 minut, což je obrovské zdržení. Takže buď za tu dobu uděláme čtyři odběry, nebo jeden,“ dodala.

Pojišťovny spoléhají na centra a ISIN

I samotné pojišťovny spoléhají na systém ISIN. „Budeme kontrolovat dodržování stanovených limitů nastavením našeho informačního systému. Paralelně musí vykazování kontrolovat i sama odběrová místa podle údajů uvedených v informačním systému ISIN,“ popsala postup pro iDNES.cz mluvčí Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra Hana Kadečková.

  V neděli přibylo 116 případů covidu, reprodukční číslo je pod 1

Podle ni stanovený limit není pro lidi, ale pro vykazování a úhradu zdravotních výkonů z veřejného zdravotního pojištění. „Pokud se pojištěnec bude chtít nechat testovat častěji, může, avšak test si zaplatí jako samoplátce,“ podotkla Kadečková.

Třeba Česká průmyslová pojišťovna uvedla, že primární kontrola je na poskytovateli zdravotních služeb, který má přístup do evidence ISIN a na rozdíl od zdravotních pojišťoven může žadatele rovnou upozornit, že požadovaný test překročí pojišťovnami hrazený počet testů.

„Zdravotní pojišťovny informaci o počtu provedených vyšetření obdrží až v rámci běžné fakturace příslušného zdravotnického zařízení, tedy s měsíčním nebo i větším odstupem,“ uvedla mluvčí pojišťovny Elenka Mazurová.

Na ISIN spoléhá i pojišťovna VZP. „Systém poskytovatele informuje o nedodržení frekvence testování, avšak za podmínky, že poskytovatelé údaje do systému ISIN zadávají bezprostředně dle platných Mimořádných opatření ministerstva zdravotnictví,“ řekl mluvčí VZP Vlastimil Sršeň.

Cena za PCR je již lepší

Ministerstvo zdravotnictví také výrazně snížilo úhrady za testy na koronavirus. Za antigenní test dostanou centra místo 350 pouze 201 korun. Sníží se také úhrady za PRC testy. Testovací místa za jeden nyní dostanou 614 korun oproti původním 1200.

V PCR testech takový problém není, kvůli novým cenám za antigenní testy však některá centra mohou zavřít. Musely by totiž začít nakupovat levnější a méně přesné.

Na to upozorňuje také ředitel společnosti AeskuLab Kamil Doležel. „Je zřejmé, že takové zásadní snížení ceny povede bez dalšího k objektivnímu vyloučení schopnosti tato vyšetření provádět. Tato částka nepokryje ani náklady na odběr vzorku a jeho laboratorní zpracování,“ okomentoval situaci Doležel. Podle něj snížení ceny navíc s poskytovateli laboratorních služeb nikdo nekonzultoval.

„Nepředcházela tomu žádná jednání či konzultace nejen pro oblasti cenové politiky, ale ani pro oblast stanovení kvalitativních parametrů testování, a to zejména s ohledem na udržení kvality a dostupnosti poskytované laboratorní diagnostiky,“ vytkl ministerstvu Doležal.

  Nemocniční zdravotníci dostanou odměny v květnu, slíbil Blatný

Ve Všeobecné fakultní nemocnici s testováním pokračují, a po týdnu budou náklady a výdaje počítat. Zatím mají zásobu původních testů. „Během pár dní to vyhodnotíme, první analýza se udělá příští týden,“ řekla mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice Marie Heřmánková.

Týden počkáme a uvidíme

Levnější testy odmítá kupovat Jindřich Vobořil, ředitel neziskové organizace Podané ruce. Ta provozuje testovací místo v Brně. „Nechci to dělat, zdá se mi to rizikové. Levnější testy jsou vhodné pro masové testování při odhalování ohnisek, ale ne pro individuální odpovědi,“ řekl Vobořil. Jeho organizace v současnosti nabízí testy, které mají více než 90procentní citlivost. K vyhodnocování používá přístroje, které zmenší lidskou chybovost.

Testovací centrum zavírat nechce, hledá tedy způsoby, kde ušetřit. Vobořil nyní jedná s brněnským magistrátem, aby nějaké hodiny testování přesunuli do očkovacího centra Bohéma. „Domlouváme se s výstavištěm, že bychom to úplně nelikvidovali, ale otevřeli nějaké sloty v týdnu,“ řekl.

V brněnském centru, které nezisková organizace provozuje, otestují několik tisíc lidí denně. Část testování dělají ve velkých podnicích, divadlech i dalších firmách. Tento druh testování bude muset organizace omezit určitě.

Zdroj: https://www.idnes.cz/

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com