Slabší tornádo na Nymbursku, škody jsou zřejmě jen lehké

V okolí Zvěřínku na Nymbursku se dnes vpodvečer vyskytlo slabší tornádo. V pondělí zde bude terénní průzkum. Na sociální síti X (dříve twitteru) to dnes uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Na facebooku napsal, že škody jsou zřejmě jen lehké.

Meteorologové zveřejnili video, na kterém je vidět převržená trampolína a v pozadí tornádo. Upozornili, že oblastí procházely slabší přeháňky bez bleskové aktivity. „Situaci monitoruje Czech Thunderstorm Research Asociation (Česká asociace výzkumu bouřek) a zítra (v pondělí) bude proveden terénní průzkum,“ napsal ČHMÚ. „Škody se zdají být zatím lokální a naštěstí jen velmi lehké – zejména popadané tašky ze střech,“ doplnil na facebooku.

Slabé tornádo letos v Česku zasáhlo koncem dubna Nejepín na Havlíčkobrodsku a Lubnou u Poličky na Svitavsku. V Lubné se další tornádo objevilo 10. června, v obou případech za sebou zanechalo škody na střechách několika domů. Počátkem dubna prošlo poblíž Letovic na Blanensku tornádo územím o délce asi čtyři kilometry a způsobilo zejména lokální vývraty v lesích.

Tornáda jsou součástí takzvaných supercel, což jsou silné bouře rotující kolem své osy. Na území Česka se ročně vyskytnou maximálně jednotky tornád, většinou slabých, některý rok se neobjeví tornádo žádné. Nicméně krátkodobá tornáda se podle meteorologů zřejmě vyskytují častěji, ale nemají žádného svědka.

Výjimečná byla extrémní bouře s krupobitím a tornádem, která se 24. června 2021 prohnala několika jihomoravskými obcemi na pomezí Břeclavska a Hodonínska. Celkové škody byly vyčísleny přibližně na 15 miliard korun. Bouře poničily přibližně 1200 domů. Zraněných bylo přes 200 lidí a šest lidí v důsledku katastrofy zemřelo.

ČTK

  Prezident Zeman popřál občanům ve velikonoční promluvě víru, naději a lásku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com