Zelenskyj pilotoval letoun F-16, na simulátoru dodaném z Česka

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si dnes vyzkoušel, jak se pilotuje americký letoun F-16. Neseděl ale uvnitř této stíhačky, nýbrž ve speciálním křesle leteckého simulátoru, který Ukrajině poskytla Česká republika. Informovala o tom na svých stránkách ukrajinská prezidentská kancelář.

Simulátor si Zelenskyj vyzkoušel na nejmenované letecké základě na Ukrajině u příležitosti dnešního svátku letectva ukrajinské armády, který připadá na první sobotu v srpnu. Při návštěvě základny si prohlédl leteckou techniku, posadil se do kokpitu letadla a dostal také jako dárek bundu pilotů s nápisem F-16.

„Na tomto simulátoru ukrajinská armáda v současné době zkouší schopnost moderní technologie. Volodymyr Zelenskyj si to také vyzkoušel a zasáhl jeden z virtuálních cílů – Tu-95,“ napsala ukrajinská prezidentská kancelář. Bombardéry Tu-95 používá ruské letectvo při některých ze svých četných vzdušných útoků na Ukrajinu.

Ukrajina usiluje o stíhačky F-16, ale žádný ze západních států jí zatím jejich dodávky neslíbil. Více zemí už ale Kyjevu nabídlo, že pomůže s výcvikem ukrajinských letců. Začít by měl tento měsíc v Dánsku, později má v Rumunsku vzniknout výcvikové středisko, dohodl se na tom ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov se zeměmi NATO na červencovém summitu ve Vilniusu.

ČTK

  Británie začala očkovat vakcínou od firmy AstraZeneca

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com