V některých částech ČR bude riziko šíření požáru až do pátku na nejvyšším stupni

V některých částech Česka bude riziko šíření požáru od úterý do pátku na nejvyšším stupni, vyplývá z předpovědi, kterou vědci zveřejňují a pravidelně aktualizují na webu FireRisk. Důvodem je nízká vlhkost paliva, tedy dříví a klestí v lese, a větrné počasí. Nejhorší situace bude v severních Čechách a severní polovině středních Čech, v některé dny bude nejvyšší riziko i v jihovýchodní části Moravy či části jižních Čech. Na podstatné části zbývajícího území bude riziko šíření požáru na druhém nejvyšším stupni, řekl ČTK klimatolog Pavel Zahradníček z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR – CzechGlobe.

„Nárazy větru, které riziko významně zvyšují, se očekávají hlavně ve středu až v pátek a mohou dosahovat až 15 metrů za sekundu,“ doplnil Zahradníček. Vlhkost paliva se sice minulý týden významně zvýšila po vydatných deštích, ty však nezasáhly republiku rovnoměrně a někde nepršelo vůbec, takže naopak pokračovalo vysychání krajiny. Na většině území se bude od úterý vlhkost paliva podle předpovědi pohybovat mezi pěti a deseti procenty. Odborníci při takto vysokém riziku radí zvážit, zda je vůbec potřeba oheň rozdělávat, a v případě, že ano, tak učinit taková opatření, aby se nemohl rozšířit. Vysoké riziko znamená i možnost rozšíření požáru například odhozením nedopalku cigarety ve volné přírodě.

Vysoké požární riziko má podle předpovědi klesnout v sobotu díky dešťům. Naposledy bylo takto vysoké požární riziko na přelomu dubna a května, tedy v době pálení čarodějnic.

V posledních letech přibývá dnů s vysokým požárním rizikem. V některých částech republiky je mezi lety 1956 až 1985 a 1986 až 2015 rozdíl 20 až 25 dnů, přičemž tato statistika nebere v potaz posledních deset let, které byly ještě teplejší a některé velmi suché. „Značný nárůst vidíme například na Hané a ve středních Čechách,“ uvedl Zahradníček.

  Minář zveřejnil hospodaření hnutí Lidé PRO. Náklady i příjmy dosáhly zhruba 7,3 milionu

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com