Sněmovna po noční pauze obnovila jednání o korespondenční volbě pro krajany

Sněmovna po noční pauze obnovila druhé kolo jednání o koaliční volební novele, která má umožnit korespondenční formu hlasování pro Čechy žijící v cizině. Schvalování předlohy brzdí poslanci opozičních hnutí ANO a SPD, která se u krajanů v minulých volbách netěšila takové oblibě jako vládní strany. Do diskuse sněmovní systém dnes ráno evidoval 22 přihlášek.

Předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová se hned v úvodu pokusila využít nízkého počtu poslanců v jednacím sále a neúspěšně požadovala odklad projednávání na začátek letošního září. Následně alespoň vyčetla poslancům koalice, že nechodí včas do práce na schůzi, kterou sami iniciovali.

Podobné pokusy o odklad jednání provázely i čtvrteční úvodní den druhého čtení novely, v němž poslanci mohou navrhovat úpravy předlohy. Opozice pokoušela koaliční pozornost opakovaným podáváním návrhů na přerušení diskuse na různé termíny v letošním až přespříštím roce. Poslanci vládního tábora se ale pokaždé stihli shromáždit v jednacím sále v dostatečném počtu tak, aby snahy opozice v hlasování neuspěly. Umožnili to koaliční poslanci formálním přednášením protinávrhů na odklad.

Kritiku od opozičních zástupců spojovala opakovaná tvrzení, že korespondenční volba je účelová a nezaručuje dodržení ústavní zásady o rovnosti, přímosti a tajnosti hlasování. Výjimkou nebyl ani projev Schillerové, která dnes tak jako ve čtvrtek využila možnosti vystoupit s přednostním řečnickým právem. „Předložená podoba korespondenční volby zmrzačí náš volební systém a ohrozí důvěru ve volby. A připraví Českou republiku o demokratickou jistotu nevyčíslitelné hodnoty,“ prohlásila.

Korespondenční volbu ze zahraničí by podle koaliční předlohy mohli využít čeští občané, kteří budou zapsáni u místně příslušného zastupitelského úřadu do voličského seznamu. Hlasovat poštou by pak mohli v prezidentských, evropských a sněmovních volbách, poprvé už těch, které budou příští rok na podzim. Hnutí ANO, které stejně jako SPD v minulých sněmovních volbách u Čechů v cizině neuspělo, prosazuje odklad účinnosti návrhu na počátek roku 2026. Korespondenční hlasování chce omezit na české občany, kteří mají v ČR trvalé bydliště nebo platí daně.

  Zemřel hudební skladatel, pianista a literát Blatný, bylo mu 89

Úpravu některých parametrů korespondenční volby už navrhl ústavně-právní výbor. Chce, aby se hlasy z ciziny započítávaly do čtyř největších krajů místo dvou, což by mělo snížit jejich vliv na rozdělování mandátů. Volič v cizině by měl mít právo hlasovat tak jako dosud na ambasádě i v případě, že by předtím hlasoval poštou, přičemž jeho korespondenční hlas by byl vyřazen.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com