Nové dohody mezi regiony Ukrajiny a Evropy posílí obranu a mezinárodní bezpečnost. Ukrajina je silná díky podpoře svých spojenců.

Druhý mezinárodní summit měst a regionů, který potrvá dva dny – 8. a 9. května – se konal v Kyjevě v rámci aktivit Kongresu místních a regionálních orgánů při prezidentovi Ukrajiny. Současná akce za účasti více než 250 zástupců ukrajinských a zahraničních místních komunit se stejně jako loni konala pod heslem „Silní jako jednotní“. Mezinárodní akce sjednotila ukrajinské a zahraniční místní komunity na jedné platformě pro společné partnerství, vzájemnou podporu a výměnu zkušeností s cílem porazit ruského agresora a obnovit Ukrajinu, nastolit a zaručit mír a bezpečnost.

Summitu se zúčastnily zahraniční delegace z USA, Rakouska, Německa, Itálie, Belgie, Francie, Dánska, Polska, Kanady, České republiky, Lotyšska, Litvy, Maďarska, Rumunska, Slovenska, Moldavska a také zástupci Rady Evropy a Evropského výboru regionů. Klíčovými oblastmi akce byly:

– Obnova a rozvoj Společenství v současnosti a po válce;

– vnitřně vysídlené osoby: humanitární výzva;

– rehabilitace obětí války: lékařské, psychologické a sociální aspekty.

Zahraniční delegace navštívily deokupovaná území Ukrajiny, aby se seznámily s důsledky ruské agrese, okupace a válečných akcí. Vždyť Kreml nepřestává s každodenním ostřelováním mírových ukrajinských měst ani na den. Ruská agrese má jen oficiálně za následek smrt asi 10 000 civilistů a více než 13 000 lidí bylo zraněno. Podle mladistvých prokurátorů utrpělo v důsledku ruské agrese 1751 dětí, z nichž 527 bylo zabito a 1224 utrpělo zranění různého stupně závažnosti. Vojska Ruské federace zničila nebo poškodila (k únoru 2024): asi 200 tisíc domů, více než 3300 vzdělávacích institucí (265 z nich je zničených), 1718 objektů zdravotnických středisek (195 je zničených), 154 institucí sociální sféry. Okupační RF tak porušuje 4. ženevskou konvenci o ochraně civilních osob v době války ostřelováním energetické infrastruktury, obydlí, vzdělávacích a zdravotnických zařízení, snaží se vytvořit na Ukrajině humanitární katastrofu, zasít chaos a paniku mezi obyvatelstvo.

  Zemřel herec Chadwick Boseman, známý z filmu Black Panther

Skutečný obraz války delegace spatřila při pohledu na zkázu po vpádu ruských okupantů v Kyjevské a Černihivské oblasti. Zároveň však bylo účastníkům summitu ukázáno bydlení, nová centra sociální a psychologické rehabilitace a zdravotnická střediska – přímý výsledek pomoci partnerů, a to i díky výsledkům spolupráce, jejíž základy byly položeny jako výsledek loňského summitu.

V návaznosti na výsledky mezinárodního summitu podepsala Ukrajina se západními partnery dohody o obnově měst a o poskytování lékařské pomoci. „Čtyři klastrové zdravotnické balíčky, dohody mezi Kyjevskou oblastí a státem Washington, také se státem Utah. Existuje příklad Rakouska a Záporoží, Ivano-Frankovské oblasti, velmi rozšířená geografie. Existují memoranda, rámcové dohody, jejichž určitá realizace právě začíná,“ uvedl Oleksiy Kuleba, zástupce vedoucího kanceláře prezidenta Ukrajiny, výkonný tajemník Kongresu regionálních a místních orgánů. Slavnostního podpisu se zúčastnil také ukrajinský ministr zdravotnictví Viktor Ljaško. Byla podepsána memoranda o mezinárodním lékařském partnerství mezi zdravotnickými institucemi Ukrajiny a Německa, Moldavska a Rumunska.

Proč je mezinárodní lékařské partnerství tak potřebné? Válka Ruska proti Ukrajině vedla ke značným zdravotním problémům a nárůstu počtu válečných traumat – fyzických i psychických. Mezinárodní lékařské partnerství je iniciativou mezinárodní spolupráce na úrovni konkrétních zdravotnických zařízení. Jejím cílem je vytvářet dlouhodobá, vzájemně výhodná partnerství zaměřená na posílení technických, odborných, vědeckých a manažerských kapacit konkrétních institucí. Tvoří vytvořenou síť zdravotnických zařízení, která jsou schopna převést sdílené odborné znalosti v oblasti poskytování psychologické a rehabilitační péče obětem ruské vojenské agrese do podoby celosvětově osvědčených postupů a politik. Mezinárodní iniciativa zdravotnického partnerství byla zahájena během třetího summitu prvních dam a pánů v Kyjevě 6. září 2023. Předpokládá přímou spolupráci mezi ukrajinskými klinikami a zahraničními zdravotnickými institucemi.

Účastníci druhého mezinárodního summitu měst a regionů odsoudili válku Kremlu proti Ukrajině a zdůraznili, že vedla ke katastrofálnímu zničení sociální, kritické, energetické a průmyslové infrastruktury. Bylo zničeno velké množství škol, školek, nemocnic, sportovních zařízení, kulturních památek, obytných budov a čtvrtí v Dněpropetrovské, Doněcké, Žytomyrské, Záporožské, Kyjevské, Luhanské, Mykolajivské, Sumské, Charkovské, Chersonské a Černihovské oblasti. Akce Kremlu rovněž způsobily nenapravitelné škody na životním prostředí a ekologické situaci na Ukrajině a v celé Evropě, včetně vod Černého a Azovského moře.

  Biden vyzval bohaté Američany, aby zaplatili společnosti spravedlivý podíl

„Musíme udělat vše pro to, abychom co nejdříve ukončili (a to spravedlivě!) tuto ruskou válku, která sice pokračuje na území Ukrajiny, ale je namířena proti celé Evropě, evropské jednotě, celému evropskému projektu,“ zdůraznil po skončení summitu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsola zase poznamenala, že EU stojí po boku Ukrajinců od počátku plnohodnotné invaze a bude i nadále všemožně pomáhat, odsuzovat ruského agresora, podporovat a uvalovat nové sankce proti Kremlu a také postavit před soud všechny, kdo se podílejí na válečných zločinech, a řekla – „Vrátíme se a společně obnovíme, protože Ukrajina je Evropa a Evropa je Ukrajina“.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com