Izraelská armáda stupňuje útoky v táboře na severu Pásma Gazy i na jihu v Rafáhu

Izraelské tanky kryté palbou ze země i ze vzduchu dnes pronikaly do uprchlického tábora Džabálija na severu Pásma Gazy, zatímco v jižní části tohoto palestinského území izraelští vojáci překročili klíčovou silnici na předměstí města Rafáh a letectvo pokračovalo v bombardování pozemních cílů. S odvoláním na místní obyvatele i média hnutí Hamás o tom informovala agentura Reuters.

V Džabáliji se izraelské tanky snažily dostat do nitra tohoto největšího z osmi původních uprchlických táborů v Pásmu Gazy. Na jeho centrum podle obyvatel dopadají tankové granáty a několik domů zcela zničily vzdušné údery. Místní obyvatelé a zdravotníci také uvedli, že při sérii nočních náletů bylo několik lidí zabito a zraněno.

Izraelská armáda už v sobotu večer oznámila, že její síly se v Džabáliji snaží zabránit Hamásu, vládnoucímu palestinskému hnutí v Gaze, proti kterému Izrael válčí v odvetě za jeho říjnový teroristický útok, aby v této oblasti obnovil bojeschopnost a přeskupil tam síly. Armáda už v rané fázi pozemní operace přitom tuto oblast prohlásila za „vyčištěnou“.

„Bombardují všechno, včetně okolí škol, kde se ukrývají lidé, kteří přišli o své domovy,“ sdělil jeden z obyvatel Džabálije agentuře Reuters prostřednictvím mobilní aplikace. „Válka tu začíná nanovo, právě tak to teď v Džabáliji vypadá,“ dodal.

V Rafáhu izraelská armáda zintenzivnila letecké i pozemní bombardování východních částí tohoto města u hranic s Egyptem. Tanky podle místních obyvatel odřízly důležitou pozemní komunikaci protínající východní částí města, ze které podle nich zbylo jen „město duchů“. Intenzivní boje a pohyb techniky a vojáků jsou hlášeny také z jihovýchodní oblasti města.

Ozbrojené křídlo Hamásu potvrdilo, že jeho členové bojují s izraelskými silami v jedné z ulic východně od Rafáhu a také ve východní části Džabálije. V izraelském pohraničí v blízkosti Pásma Gazy se dnes několikrát rozezněly sirény, které varují před možným přeshraničními raketovými nebo minometnými útoky.

  V Rakousku zatkli Čecha, který do země autem převezl deset Syřanů

Před vstupem vojáků do Rafáhu izraelskou vládu důrazně varovalo mezinárodní společenství v čele se Spojenými státy. Vláda premiéra Benjamina Netanjahua nicméně zdůvodňuje probíhající operaci tím, že Rafáh je poslední baštou Hamásu, který si vytkla za cíl zcela zničit. Ve městě před ofenzivou pobývalo na 1,4 milionu palestinských civilistů, z nichž přes milion sem uprchl před boji ze severnějších částí pásma. Podle úřadu OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA město opustilo od první výzvy k evakuaci, kterou armáda vydala před týdnem, téměř 360.000 lidí. UNRWA nicméně upozorňuje, že v pásmu není bezpečno nikde a lidé už nemají kam jít. Také americký ministr zahraničí Antony Blinken v neděli zopakoval, že Izrael dosud nemá věrohodný plán na ochranu všech civilistů v Rafáhu.

Válka v Pásmu Gazy začala loni 7. října, kdy Hamás zaútočil na jižní Izrael. Zabil přitom téměř 1200 lidí a dalších asi 250 unesl. Přes stovku z nich propustil koncem listopadu výměnou za palestinské vězně při dosud jediném příměří. Izraelské vzdušné údery a pozemní ofenziva v Pásmu Gazy si podle úřadů ovládaných Hamásem od října vyžádala životy více než 35.000 Palestinců. Tyto údaje nelze ve válečných podmínkách nezávisle ověřit. Počty zahrnují i bojovníky Hamásu a dalších militantních skupin, jichž izraelská armáda podle svého tvrzení zabila nejméně 13.000.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com