Části Británie, Francie a Německa trápí záplavy, deště mají pokračovat

Prudký vítr a silný déšť dnes komplikují život obyvatelům částí Británie a Francie, pro něž platí varování před možnými záplavami, ale také Skandinávie. Tisíce domácností v některých částech Anglie jsou bez proudu, omezena je železniční doprava, stovky lidí se mají evakuovat, uvedl web stanice BBC, podle kterého kvůli bouři Henk zemřel jeden člověk. Ve Francii je nejvážnější situace v departementu Pas-de-Calais, kde platí nejvyšší stupeň varování před záplavami. Voda zaplavila také některé regiony Německa, zejména v Dolním Sasku.

V několika oblastech Anglie je dnes podle úřadů bez proudu na 10.000 domácností, většinou kvůli stromům spadlým na dráty elektrického vedení. Pád stromu byl také příčinou smrti muže, jehož auto strom zasáhl v úterý během cesty v západoanglickém hrabství Gloucestershire. V nizozemském Eindhovenu policie uvedla, že silný vítr mohl zapříčinit smrt 75letého muže, který v úterý spadl z kola.

Pro 300 britských lokalit vydali meteorologové varování před záplavami. Pro část Northamptonu v centrální Anglii platí vážná výstraha před možným ohrožením života. Stovky lidí dostaly podle místních médií pokyny k evakuaci. Podobně závažná je podle BBC situace také v nedalekém hrabství West Midlands, kde rozvodněná řeka Severn zaplavila stovky objektů. Obyvatele okolí ohrožuje i řeka Ritec na jihozápadě Walesu.

Několik vlakových tratí hlásilo dnes ráno potíže v důsledku záplav a výpadků elektřiny. Týká se to i vlaků spojujících Londýn s okolními městy. Policie uzavřela několik hlavních silnic včetně rychlostní komunikace A52 mezi Nottinghamem a Edwaltonem.

Na druhé straně Severního moře mezi Norskem a Dánskem uvízl na moři trajekt s 900 cestujícími, který kvůli silné bouři nemohl zakotvit v Kodani a čeká, až se uklidní vítr. To by však nemuselo být dříve než ve čtvrtek ráno, píše agentura Reuters.

  Polsko soudně zpochybnilo nadřazenost práva EU. Komise plánuje unijní právo hájit všemi prostředky

Ve Francii se dnes podle webu televizní stanice France Info stovky lidí potýkají s velkou vodou v severofrancouzském departementu Pas-de-Calais. V několika obcích tam prudké deště zaplavily ulice, hasiči jen během noci na dnešek hlásili na 50 zásahů. Zdejší řeka Aa se od podzimu vylila z břehů již poněkolikáté. „Už nemůžeme dál, všechno je pod vodou, je to katastrofa,“ řekla podle agentury AFP devětapadesátiletá Michelle Costeová, která se nemohla kvůli záplavám dostat do svého domu v obci Blendecques. Dodala, že od listopadu je to již třetí povodeň, která její domov zasáhla.

Česko dnes na žádost Francie vysílá na pomoc osmnáctičlenný tým hasičů spolu se dvěma velkokapacitními čerpadly, obojživelným vozem Argo a záchranným člunem.

Meteorologové v oblasti dnes očekávají zesilování větru, jehož nárazy mohou dosáhnout až 100 kilometrů v hodině. Během dneška by na některých místech mohlo spadnout až 40 milimetrů srážek, tedy 40 litrů na metr čtvereční.

Další varování platí až do čtvrtka pro některé části Německa, zejména pro druhou největší spolkovou zemi Dolní Sasko. Nejvíce postihla velká voda města a obce na řekách Weser, Aller a Leine. Pod vodou se ocitla také část Brém. Stovky záchranářů a dobrovolníků se podílejí na odstraňování následků záplav či stavbě provizorních bariér. Dolnosaský premiér Stephan Weil dnes vyzval zaměstnavatele, aby dobrovolníkům dali i na příští dny volno pro práci při boji se živlem, a slíbil firmám kompenzovat takto vzniklé náklady.

Podle německé meteorologické služby by v některých místech severozápadního a centrálního Německa dnes a ve čtvrtek mělo napadnout až 50 milimetrů srážek. Kromě Dolního Saska jsou zasaženy také části Severního Porýní-Vestfálska, jih Saska-Anhaltska a sever Durynska. Do Saska-Anhaltska se podle DPA hodlá po pondělní návštěvě Dolního Saska vypravit spolkový kancléř Olaf Scholz, aby zjistil rozsah škod a zprostředkoval případnou federální pomoc.

  Summit EU se shodl na novém sankčním balíku. Obsahuje zastavení dovozu takřka veškeré ruské ropy

Na jihu sousedního Nizozemska nedaleko Maastrichtu se na řece Máze vylila část přehrady a přetékala do už tak rozvodněné řeky. Úřady v reakci evakuovaly řadu obyvatel místních hausbótů, píše Reuters.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com