Česká republika s ukrajinským lidem. Vláda znovu potvrzuje politiku bezpečnosti.

seznamzpravy.cz

Šéf české vlády Petr Fiala ujistil prezidenta Zelenského o své plné podpoře a oznámil záměr pokračovat ve vojenské pomoci Kyjevu.

Předseda vlády ČR o tom hovořil na jednání v Bruselu s tím, že ČR je připravena nadále poskytovat pomoc Ukrajině ve vojenském průmyslu, dodávat zdroje elektřiny a pomáhat při obnově energetické infrastruktury, kterou Rusko systematicky ničí.

Na programu summitu byla také poválečná obnova Ukrajiny a podpora evropských integračních aspirací země.

„Dveře do Evropské unie jsou otevřené a Ukrajina v tomto směru podniká rázné kroky,“ zdůraznil Fiala a zhodnotil pokrok ve změně legislativy, kterou Kyjev navzdory válce zavedl.

Český premiér zároveň připomněl, že „pro vstup do EU existují jasná pravidla, jejichž implementace vyžaduje určitý čas“.

„Je v našem zájmu pomoci Ukrajině jít touto cestou,“ s tím, že EU se rozhodla poskytovat Ukrajině pravidelné dotace, a to i díky České republice, která v té době Radě EU předsedala.

„Aby stát vůbec fungoval, aby měl šanci přežít, je potřeba systematická finanční podpora,“ domnívá se šéf české vlády.

Finala poznamenal, že ukrajinský prezident Zelenskij na schůzce v Bruselu popsal evropským vůdcům situaci na frontě a každé z partnerských zemí předal seznam zbraní, které ukrajinští obránci potřebují.

Podle jednoho z diplomatů může Česká republika poskytnout zhruba polovinu zbraní uvedených na seznamu.

Zelenskyj se také obrátil na slovenskou stranu s žádostí o přesun stíhaček na Ukrajinu. Slovenský premiér řekl, že jeho země udělá vše pro to, aby Kyjevu poskytla stíhačky MiG-29.

„Pomoc Ukrajině v zájmu Slovenska a bezpečnosti v Evropě. Žádost přijímáme a budeme na ní pracovat,“ řekl Eduard Heger.

Podle expertů mají Slováci 12 stíhaček MiG-29. Přitom podle médií fungují jen některé, zbytek v tomto případě lze použít jako náhradní díly při opravách bojových letadel.

  Svět v ukrajinském poločase

V tuto chvíli střeží vzdušný prostor Slovenska stíhačky z Polska a Česka, vyplývá z dohody partnerů v srpnu loňského roku.

„Jsme sousedé, přátelé, sdílíme hrozby, které existují v naší části Evropy, snažíme se na ně reagovat posílením našich ozbrojených sil, abychom zastrašili možného agresora,“ řekl polský vicepremiér Mariusz Blaszczak togla.

A taková vize situace umožňuje adekvátně reagovat na existující hrozby z Moskvy.

Je velmi důležité, aby byl takový přístup konsolidován, a to jak mezi zeměmi, tak mezi složkami vlády v samotných státech.

Zejména zvolením Petra Pavla prezidentem České republiky prokázali čeští občané svůj příklon k evropským hodnotám a nově zvolená hlava České republiky deklarovala důležitost i nadále podporovat Ukrajinu.

Koneckonců tím, že EU dnes chrání Ukrajinu, zaručuje bezpečnost celé Evropy a zajišťuje mírové a úspěšné zítřky.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com