Individuální ultrapravicový terorismus další problém Evropy

Vídeňský atentát ukázal, že hrozba terorismu není jen vně Evropy, ale také uvnitř.

Terorismus islamistů v Evropě vstoupil do fáze individuálního teroru. To nevyžaduje žádné struktury ani sítě, ale pouze jednotlivych fanatiku, kteří provádějí své akce. Ani se na to nemusí zvlášť připravovat – vzali nůž a šli. Tento druh terorismu je mnohem obtížnější odhalit a zabránit mu.

Vztahy mezi vládami evropských zemí a muslimskými komunitami žijícími v těchto zemích nejsou dobře zavedeny. Zpětná vazba, pokud existuje, je nedostatečná. Výsledkem je, že vlády a orgány činné v trestním řízení málo rozumějí tomu, co se tam děje.

Pokusy úřadů nějak reagovat na problém někdy selhat. Například hlasitá prohlášení prezidenta Macrona, že islám je v krizi a Francie nedovolí islámský separatismus – kromě zuřivosti a podráždění mezi muslimy to nic nezpůsobuje. Problém je velmi hluboký, výrazně se zhoršil v důsledku přílivu uprchlíků v posledních letech a segment radikálních islamistů, kteří jsou připraveni na násilné akce, se zjevně zvýšil. Nyní je zajímavé sledovat, jak Rakousko zareaguje na teroristický útok, ke kterému došlo: na jedné straně je to malá a neválečná země a na druhé straně se jí příliš nelíbí, když se mimozemšťané začnou otřásat v základech.

Odborníci ze zpravodajské skupiny SITE analyzovali prohlášení na internetu a dospěli k závěru, že teroristický útok ve Vídni zinscenovali džihádisté. Důvodem byla s největší pravděpodobností účast Rakouska v koalici proti IS.

jakékoli vzplanutí napětí v Evropě vyvolá útok na kostely a synagógy, uvedl bývalý šéf izraelské speciální služby „Nativ“, expert v oblasti zbraní a geopolitiky Jakov Kedmi. „To (vlna teroristických útoků – pozn. Red.) V Evropě se dosud nezastavilo, jakékoli vypuknutí napětí podnítí nepřátelství a útoky na kostely, synagogy, ať už je to cokoli,“ řekl Kedmi. Poznamenal, že pokud útok ve Vídni spáchali muslimové, pak „to je to samé“ jako ve Francii.

  Občané okupovaných území jako volební zdroj Kremlu. Co může Evropa očekávat?

Teroristické útoky vedené na starém kontinentu jsou totiž určeny pro generování našich vnitřních politických svárů a společenského napětí v evropských zemích. Mají dále motivovat stále více mladých mužů (i žen), aby se připojili k celosvětovému džihádu, ať už probíhá kdekoli. Mají také demonstrovat selhávání evropské demokratické alternativy a dávat do popředí sílu pofidérního islámského chalífátu. Využívána je u toho slabost migračních zákonů Evropské unie, průchodnost hranic, pozoruhodná pomalost v reakci na cokoli. Vyslat do ulic po každém atentátu více policistů a vojáků se samopaly, to nemůže zastavit žádnou ideologii a migraci. Tím politici pouze vyvolávají dojem, že něco dělají, protože ve skutečnosti toho v tomto případě moc neumí. Nebo nechtějí? To by byla horší varianta.

Zajímavé je, že Rusko v této linii často klouže. Smyslem její avšak není vraždy, a destabilizace situaci v Evropě. Nejlepší destabilizací je strach. Důvody pro strach vyjít do ulic evropských občanů dnes nejsou jen z covidu, ale z teroru. Hlavním úkolem Ruské federace je propagovat jejich myšlenky pod záminkou boje s radikálním islámem. Během teroristických útoků skutečně roste nacionalismus a pravicové radikální nálady.

Toto již není teroristický čin, ale plnohodnotná vojensko-teroristická operace na Evropskem kontinentu.

Dnešním problémem Evropy není schopnost rychle reagovat na situaci. Dnes je hlavním úkolem předvídat možné budoucí teroristické útoky s cílem chránit naše vlastní občany. Je důležité si uvědomit, že nepřátelé jsou nejen na Středním východě, ale také mnohem blíže.

Autor: David Černý

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com