Svět evakuuje Afghánistán.

tiscali.cz

Situace v Afghánistánu, který se stal hlavním bodem politických zpráv ve světě, se stále vyhrocuje. Den – 31. srpen, kdy nová vláda, nyní emirát Afghánistánu oznámila termín evakuace každého, kdo chce opustit zemi, se změnil z obyčejného data – ve skutečnosti bodu, odkud není návratu, času – který nakonec rozdělí Afghánistán na „před“ a „po“.

Ale rozdělí to nejen tuto středoasijskou zemi – je to rozdělení, Rubikon pro celou planetu, po jehož překročení už svět nebude stejný. Už není stejný a to je skutečnost, která je každému zřejmá a srozumitelná.

Stažení americké armády z území Afghánistánu bylo faktorem, který umožnil Talibanu převzít moc v zemi, což bylo spouštěčem, který pravděpodobně vyvolal začátek nové éry v politickém uspořádání světa.

A dnes již není důležité, co způsobilo takové rozhodnutí Spojených států a který z prezidentů nejmocnější země světa (v té době to ještě bylo) položil základ tomu, důležitá je další věc – lidé opouštějí Afghánistán.

Přesněji řečeno, běží. Protože pro tyto lidi pobyt v zemi znamená zahynout, a to není jen předpoklad. Navzdory ujištění Talibanu, jejich zárukám bezpečnosti všem Afgháncům, záležitosti „nové vlády“ v Kábulu naznačují něco jiného.

Hrozné svědectví o tom bylo to, co se stalo zpěvákovi Favad Andarabimu, kterého ozbrojenci odvlekli z jeho domu ve vesnici Kishnabad a zastřelili. Za to, co zpíval.

Lidé utíkají Přesněji řečeno, snaží se uniknout. Poté, co Taliban oznámil 31. srpen jako termín pro evakuaci, dělá vše pro to, aby tento proces zmařil. Ale lidé utíkají. Afghánská popová zpěvačka Aryana Sayid, která svou zemi opakovaně reprezentovala na mezinárodních festivalech, letěla z Afghánistánu na podlaze amerického dopravního letadla ze strachu o svůj život spolu s desítkami dalších uprchlíků.

  Ceny plynu v EU. Práce pokračují.

Tyto příklady (pronásledování a popravy lidí daleko od politiky a války, jen zpěváků) hovoří o obludné situaci, která se v Afghánistánu vyvinula, a zprostředkovávají veškerou hrůzu, kterou zažívají ti, kteří tam jsou, v „zemi spojených kmenů“.

Země civilizovaného světa, které se snažily těmto lidem pomoci v jejich úsilí o život a svobodu, se rozhodly a podepsaly
společné prohlášení o evakuaci z Afghánistánu, ve kterém vyjádřili svůj závazek vynaložit veškeré úsilí k zajištění toho, aby jejich občané, stejně jako Afghánci, kteří s nimi pracovali, a ohrožené osoby mohli nadále volně cestovat do destinací mimo Afghánistán.

„Od Talibanu jsme obdrželi ujištění, že všichni zahraniční občané a všichni afghánští občané, kteří obdrželi cestovní povolení od našich zemí, budou moci bezpečně a spořádaně postupovat na místa odletu a opustit zemi,“ stojí v prohlášení.
Dokument také uvádí, že vlády těchto zemí budou nadále vydávat cestovní doklady určitým skupinám Afghánců a očekávají, že budou moci cestovat do příslušných zemí.
Svět však již viděl, jaké jsou „záruky“ od Talibanu. Dokument podepsalo téměř 100 zemí, které chápou hodnotu lidského života. Byl zveřejněn seznam zemí evakuujících své (a nejen) občany z Afghánistánu.

Nesporným lídrem v počtu zachráněných je nejmocnější země – Spojené státy. Geograficky největší stát na planetě, Rusko, není na tomto seznamu ani zastoupen. Kreml se pravděpodobně nemá čeho obávat. A když vycházíme ze slov ruského velvyslance v Kábulu, že „v dnešním Afghánistánu neexistuje alternativa k Talibanu“, nasvědčuje tomu zřejmý závěr – Moskva je s touto situací docela spokojená.

Existuje ale jedno „ale“ – organizace zastupující současnou vládu Afghánistánu, jejíž alternativou (podle vedoucího ruské kanceláře v Kábulu) v této zemi není, v samotné Ruské federaci je zakázána pro svoji teroristickou orientaci .
Ale možná je toto (teroristická složka) sjednocujícím faktorem mezi Talibanem a Kremlem, který umožňuje těmto organizacím docela plodně spolupracovat?

  Komentář: Porazí koronavirus Babiše? Zatím to tak nevypadá

Ruský velvyslanec v Kábulu, stejně jako Moskva jako celek, se ve skutečnosti na mezinárodní scéně proměnil v právníka Talibanu. Zatímco celý svět vidí, co se děje na afghánské půdě, a hledá východiska, Kreml stupňuje své „bělení“ svých přátel.

Navenek vše vypadá „v rámci“ – Moskva nijak nespěchá, aby vyloučila Taliban ze seznamu zakázaných, a pravděpodobně si uvědomuje ohrožení svých jižních hranic a bezpečnost v regionu Střední Asie obecně, ale zajišťuje se, ale zároveň svými činy a slovy diplomatů a politiků bělí Taliban, vštěpuje nevyhnutelnost jejich hegemonie v Afghánistánu a fakt, že tam jsou už dlouho.

To vše je důkazem nepříjemných (nebo přesněji nebezpečných) tendencí a dokonce i důvodů toho, co se děje na afghánské půdě. Závěry, každý si může udělat sám a odborníci je určitě učiní později, ale dnes je jedna věc jasná – musíte zachránit lidi, zachránit Afghánistán, zachránit mír v regionu a na celém světě.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com