Hamáček připustil kvůli migraci obnovu kontroly hranic. Hrozí tím i Němci

irozhlas.cz

Pokud by bylo třeba, Česká republika by byla připravená zavést kontrolu hranic. Ve vztahu k nelegální migraci to uvedl ministr vnitra Jan Hamáček. Obdobně se totiž v neděli vyjádřil jeho německý protějšek Horst Seehofer. Podle premiéra Andreje Babiše je Česká republika připravená s ilegální migrací bojovat.

„Velmi pečlivě vyhodnocujeme migrační situaci. Zatím žádné zprávy o tom, že by se blížila velká vlna, nemáme. To neznamená, že Česká republika a česká policie není připravena. Máme připravené typové plány pro případ, kdyby bylo potřeba část hranice uzavřít nebo na nich znovu zavést hraniční kontroly,“ uvedl ministr Hamáček na dotaz iDNES.cz.

Připomněl, že funguje úzká spolupráce všech složek integrovaného záchranného systému. „Česká republika je připravená zavést kontrolu hranic, kdyby bylo potřeba,“ dodal s tím, že hraniční kontroly je země schopna zavést v řádu hodin.

O možném zavedení kontrol na hranicích mluvil v neděli německý ministr vnitra Horst Seehofer. „Uděláme vše, abychom zabránili nekontrolovanému přílivu běženců do Evropy,“ řekl v rozhovoru s nedělníkem Bild am Sonntag. „V případě nouze zpřísníme kontrolní opatření na našich hranicích. Ne každý, kdo do naší země chce, smí přicestovat,“ dodal.

Babiš: Nejsme cílovou zemí

S dotazem ohledně migrace se redakce iDNES.cz obrátila i na předsedy dalších parlamentních stran. „Evropské státy v Schengenském prostoru, ale i mimo něj, nesmí pustit ilegální migranty do Evropy. Musíme bojovat proti pašerákům a ilegální migraci zastavit mimo Evropu, a to hlavně dohodami s Tureckem a dalšími státy severní Afriky,“ uvedl premiér Andrej Babiš. Doplnil, že Česko své hranice hlídá, má krizový plán a je na případnou vlnu připravená. „Nejsme cílovou zemí, tou je Německo a další země, které v minulosti tyto ilegální migranty přijímaly,“ připomněl.

Pokud by hrozil nárůst nelegální migrace, tak bychom určitě měli zpřísnit kontrolu a dohled na hranicích podobně jako jsme to dělali za minulé vlády,“ souhlasí předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

  Tisíce lidí v Praze porušovaly opatření, akce byla podle úředníka v pořádku

Jeho koaliční partnerka a předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová uvedla, že v první řadě musí Česko koordinovat společný postup se zahraničními partnery. „Pokud Německo přistupuje ke zpřísnění kontrol na hranicích, je nasnadě, aby o této možnosti jednaly všechny členské státy Evropské unie. Tvoříme jednotnou Evropu, postavenou na solidaritě, společných hranicích a křesťanském kulturním základu, je tedy zapotřebí, abychom našli společný postup,“ uvedla.

Místopředseda ODS Alexandr Vondra uvedl, že zásadní je nyní ochrana vnějších hranic Schengenu. „Pokud bude mít trhliny, je logickým krokem zavést dočasnou kontrolu i uvnitř Schengenu. To se týká nejen Německa, ale i nás. Ale týká se to případů nouze. Tam zatím nejsme,“ uvedl.

Předseda SPD Tomio Okamura uvedl, že jeho hnutí prosazuje zvýšení ostrahy našich hranic, stejně jako zákaz propagace „islámské ideologie“ nebo nulovou toleranci jakékoli migrace z islámských či afrických zemí. „Premiér Babiš zradil a selhal, když tento měsíc přijal do ČR prvních 170 islámských afghánských migrantů,“ řekl s odkazem na spolupracovníky české armády a české ambasády v Afghánistánu, které Česko ze země evakuovalo.

Migrantů přibylo

Jen na pražském Letišti Václava Havla zadrželi policisté během minulého týdne patnáct cizinců převážně z Blízkého východu, kteří přicestovali s padělanými nebo cizími doklady. Policie o tom informovala v neděli na Twitteru. Během víkendu zajistila šest lidí. „Tento týden byl mimořádný, protože obvykle je to v řádu nižších jednotek,“ řekl mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

A i obecně letos migrace oproti loňsku výrazně stoupla. Vloni ale byly část roků kvůli koronaviru uzavřené hranice, ilegálních migrantů tak bylo jen málo. Počet začal opět růst v červenci loňského roku. Od letošního ledna do konce června zajistila cizinecká policie 5 325 osob, nejčastěji šlo o občany Ukrajiny, Moldavska, Afghánistánu, Gruzie a Vietnamu.

  Za středu přibylo 3058 případů covidu, o 440 víc než před týdnem

Při tranzitní nelegální migraci přes území České republiky pak bylo odhaleno celkem 515 osob, o 434 lidí více než před rokem. Naprostá většina z nich mířila právě do Německa.

Téma migrace rezonuje nejen v Česku, ale i v Německu možná více, než by bylo obvyklé, protože v obou zemích je před důležitými parlamentními volbami.

Zdroj: https://www.idnes.cz

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com