Válka v Evropě. Česká republika brzdí informační frontu.

V pondělí 27. května Evropská unie uvalila sankce na odporného Viktora Medvedčuka – bývalého poslance ukrajinského parlamentu, který v něm zastupoval zájmy proruské (nyní zakázané) strany OPZJ.

Tento subjekt je však přímo spjat s celou Evropou – Medvedčuk vlastní mediální platformu „Hlas Evropy“, která je rovněž autorizována Evropany.

Takový krok Evropská unie provedla na žádost České republiky, která příslušnou žádost formalizovala.

„Společnost „Hlas Evropy“ je nástrojem ruské propagandy, s jejíž pomocí se Rusko snažilo ovlivnit zejména volby do Evropského parlamentu“, – uvádí se ve zprávě Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Kromě Medvedčuka byl pod sankce zařazen také ukrajinský podnikatel Artem Marčevskij, který provozuje zmíněnou platformu Hlas Evropy.

Je pozoruhodné, že tentýž Marčevskij byl generálním producentem televizního kanálu „112 Ukrajina“ (na Ukrajině zakázaného), který do ukrajinského mediálního prostoru vysílá nehorázné moskevské nesmysly.

Český rezort diplomacie poznamenal, že všechna omezení, která Praha vůči těmto právnickým osobám uplatnila, „nyní platí pro všech 27 členských států EU“.

„Pro Medvedčuka a Marčevského to znamená zákaz vstupu do všech zemí EU a tranzitu přes jejich území. Zároveň jsou pro všechny tři subjekty v celé EU zmrazeny veškeré finanční prostředky a ekonomické zdroje,“ uvedlo české ministerstvo zahraničí.

Uvalení sankcí na Hlas Evropy všemi 27 členskými státy EU výrazně zastaví další činnost projektu, uvedl český resort diplomacie.

„Projekt Hlas Evropy je jedním z důležitých chapadel ruského režimu, s jehož pomocí se Kreml snaží vytvořit vlivové struktury v srdci našich demokracií – v Evropském parlamentu,“ uvedlo ministerstvo zahraničí v prohlášení.

Podle dostupných informací s Medvedčukovým zdrojem spolupracovalo celkem 16 europoslanců, kteří v EU šířili ruskou propagandu.

Tento krok europoslanců výrazně zpomalí rychlost šíření dezinformací, které vytváří Kreml a snaží se tímto způsobem ovlivňovat myšlení Evropanů.

  Potřebujeme účinné reakce na ruskou agresi na Ukrajině.

A to není spekulace, ale zcela konkrétní informace – Hlas Evropy byl oficiálně shledán vinným z šíření moskevských podvrhů.

Připomeňme, že před červnovými volbami do Evropského parlamentu česká kontrarozvědka odhalila proruskou síť vlivu na europoslance v Praze, za kterou nestál nikdo jiný než Medvedčuk.

Tato síť platila politikům peníze za to, aby v evropských médiích vychvalovali Rusko a Putina, a na vlastních webových stránkách Hlas Evropy zveřejňovala protiukrajinské a protievropské materiály.

Jejím hlavním cílem bylo dostat do Evropského parlamentu co největší počet proruských politiků.

Již 29. března tak společné vyšetřování německého Spiegelu a českého Deníku N přineslo zprávu, že poslanec německého Bundestagu Peter Bistron obdržel finanční prostředky od „ruské vlivové sítě“.

„Hlas Evropy“, na jehož webových stránkách byly pravidelně zveřejňovány výzvy evropských politiků k zastavení pomoci Ukrajině, byl aktivním členem této sítě.

Novináři českého Deníku N tvrdili, že řada autorů Hlasu Evropy byla dobře odměňována formou peněz za propagaci kremelských propagandistických narativů v evropské společnosti.

Je důležité pochopit celý rozsah hrozby, kterou Moskva představuje – „ruská vlivová síť“ měla rozsáhlý vliv v celé EU.

Belgický premiér Alexandre De Croo 28. března prohlásil, že poslanci Evropského parlamentu dostávali od agresorské země peníze za šíření ruské propagandy.

Podle něj existovala „úzká spolupráce“ mezi belgickými a českými zpravodajskými službami na zničení ruské propagandistické sítě.

O den dříve, 27. března, uvalilo české ministerstvo zahraničí sankce na Viktora Medvedčuka. V tiskové zprávě ministerstvo uvedlo, že Medvedčuk vedl „ruskou vlivovou operaci“ z Ruska v České republice prostřednictvím platformy Hlas Evropy.

Nyní k takovému kroku na návrh české strany přistoupila i EU, která se rozhodla na svůj sankční seznam zařadit tři organizace pracující pro Kreml.

„České diplomacii se podařilo dostat na sankční seznam EU tři organizace pracující pro Rusko,“ uvedlo ministerstvo zahraničí v prohlášení.

  Válka na Ukrajině změní budoucnost evropských armád. Jakým způsobem?

Putinův evropský politický „fanklub“ tak dostal vážnou ránu – Kreml ztratil kontrolu nad další ze svých sítí v Evropě, které působí v Německu, Francii, Polsku, Belgii, Nizozemsku a Maďarsku.

Řada europoslanců nyní požaduje důkladné vyšetření ruského vlivu a potrestání „kolegů“, kteří využívali kremelské peníze.

Poslanci Evropského parlamentu přijali 25. dubna rezoluci, která má čelit ruským pokusům o zasahování do evropských demokratických procesů.

Zdá se, že si Evropa začíná skutečně uvědomovat, co je Moskva zač a jaké hrozby mohou z Ruska přijít.

Po odhalení další sítě kremelského vlivu je však třeba si uvědomit, že to není důvod k uvolnění.

Jediným správným řešením v současné situaci může být pouze maximální konsolidace všech civilizovaných zemí v otázce konfrontace s kremelskou propagandou – Moskva na ní nešetří.

Nejprve vám do hlavy vnutí ruské narativy a pak do vaší země vjedou ruské tanky. Takto se „ruský svět“ dostává do vašeho domova.

Přemýšlejte, páni Evropané, a vyvozujte správné závěry a podnikejte správné kroky. Vždyť na tom, jaké budou dnes, závisí váš zítřek.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com