Dědictví po Trumpovi: jak se Biden postaví k příznivcům sociální sítě Parlel a členům QAnon?

Nového prezidenta USA čeká velká spousta práce. Jeho řízení země se bude úbírat jinou cestou, než jakou si vybral jeho kontroverzní předchůdce Donald Trump, a tyto změny se dotknou i oblastí, nad kterými držel teď už bývalý prezident ochrannou ruku. Jak si nová hlava státu poradí s dezinformačními skupinami, sociálními sítěmi a  Trumpovými stoupenci?

Dezinformační sociální síť Parlel postihl výpadek, pomohlo Rusko

 Parlel je sociální síť  oblíbená mezi příznivci krajní pravice a voliči Donalda Trumpa. Kvůli minimánímu dohledu nad obsahem je plná dezinformací a polopravd, přesto má už více než 12 milionů uživatelů. Ačkoliv se jí větší pozornosti dostalo až ve spojení s lednovým útokem na Capitol, funguje už od roku 2018. Poté,co od ní daly ruce pryč společnosti Apple, Google a Amazon, se po týdenním výpadku vrátila s podporou ruských technologických společností. Bidenova administrativa plánuje reformu oddílu 230, zákona, který umožňuje platformám právní ochranu před odpovědností za to, co je na nich zveřejněno, a bude se snažit zavést přísnější tresty pro lidi šířící nenávistné projevy nebo rasistické aktivity online.

Inaugurace vzala příznivcům hnutí QAnon naději na velké odhalení

Po celá léta následovníci konspirační teorie QAnon čekali na okamžik, kdy bude proveden velký plán a tajní členové údajného satanského pedofilního kruhu budou odhaleni, zajati a možná i veřejně popraveni. jenže „Bouře“ nikdy nenastala: okamžik inaugurace Joe Bidena byl poslední možnou příležitostí prezidenta Donalda Trumpa uvést plán do pohybu. Ale když Biden zvedl ruku, složil přísahu a stal se 46. prezidentem národa, nic se nestalo. To mnoho příznivců znejistilo a přimělo otevřít oči. S těmi, kteří byli zatčeni během útoku na Capitol, probíhají standardní líčení, nově jmenovaný prezident se ale tímto uskupením nemá v plánu důkladněji zabývat. Dá se očekávat, že s odchodem D. Trumpa pomalu utichnou protesty příznivců této teorie a časem se oslabená základna rozpadne úplně.

  Setkání ministrů zahraničních věcí České republiky a Slovenska. Obě strany posilují spolupráci.

Adam Vojta

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com