USA zavedly nové sankce proti Rusku – a poprvé proti jeho dluhu.

iRozhlas.cz

USA zavedly nové sankce proti Rusku. To, čím se američtí politici v posledních letech vyděsili Rusko, se konečně stalo: kromě tradičního blokování jednotlivců a společností byl na sankční seznam zahrnut také ruský státní dluh. Od 14. června bude americkým bankám a investičním fondům zakázán nákup (během umisťování) nových rublských dluhopisů, které jsou důležitým zdrojem doplňování ruského rozpočtu – a základem tohoto velmi státního dluhu. Ale právě teď tyto sankce nevypadají jako vážná hrozba pro ruskou ekonomiku. Jediným nebezpečím je, že „nebojácné“ sankce tím skutečně končí. Když administrativa Joe Bidena v příštích měsících uloží nové sankce, bude si muset vybrat z opravdu tvrdých možností.

Proč byly sankce znovu uloženy?

Seznam pohledávek proti Rusku tentokrát sestává z hackerského útoku na servery amerických vládních organizací, slibů odměn Talibanu za zabití amerických vojáků v Afghánistánu a zasahování do amerických prezidentských voleb v roce 2020.

Je důležité, aby seznam obvinění proti Rusku tentokrát nezahrnoval použití chemických zbraní při otravě Alexeje Navalného. První blok sankcí za to uložila Bidenova administrativa počátkem března. Americký zákon o chemických zbraních z roku 1991 stanoví, že pokud země, která byla sankcionována za použití chemických nebo biologických zbraní, „neopraví“, bude potrestána za 90 dní. Rusko si ani nemyslí, že se „napraví“ – což znamená, že druhá fáze sankcí by měla následovat před začátkem června.

Je nepravděpodobné, že sankce v podobě, v jaké jsou formulovány americkou státní pokladnou, způsobí ruské ekonomice velké škody. Zaprvé, rozhodnutí správy Joe Bidena nijak neomezuje práva amerických bank nakupovat ruské dluhopisy na sekundárním trhu. Není tedy důvod, aby zahraniční investoři prodávali dluhopisy, které koupili dříve.

Mohou Američané uvalit přísnější sankce?

Nejen, že mohou, ale podle svých zákonů to musí udělat. Podle zákona o chemických zbraních z roku 1991 budou americké orgány muset v červnu uvalit druhý balíček sankcí za otravu Navalného.

  Rusko zneplatnilo Zakládající akt z roku 1997, jak zareaguje NATO?

Zákon vyžaduje, aby prezident vybral soubor sankcí ze seznamu šesti položek; musí vybrat alespoň tři položky:

  1. USA zabrání zemi v poskytování půjček od mezinárodních organizací – MMF a Světové banky.
  2. Na dovoz z této země do Spojených států budou uvalena omezení – včetně dodávek ropy.
  3. Jakékoli půjčky do země (včetně nákupu dluhových cenných papírů) ze strany soukromých bank a fondů USA budou zakázány.
  4. Další omezení vývozu do země – až po úplný zákaz dodávek jakéhokoli zboží kromě potravin.
  5. Lety civilního letectví ze země do Spojených států budou zakázány.
  6. USA sníží úroveň diplomatických vztahů s touto zemí nebo je dokonce úplně přeruší.

V roce 2019 Donald Trump v podobné situaci (tehdy byl zákon použit po otravě bývalého důstojníka GRU Sergeje Skripala a jeho dcery ve Velké Británii) shromáždil nejškodlivější soubor možných sankcí: USA se zavázaly zabránit Rusku v získávání půjček z MMF a Světové banky rozšířil seznam zakázaných vývozů a zakázal nákup nově vydaných ruských dolarových dluhopisů americkými bankami. Poslední bod příliš neovlivnil ruskou ekonomiku a finance: investorům zůstalo právo nakupovat dluhopisy ruských rublů a vláda si nepůjčila v dolarech.

Joe Biden nyní shledá nesmírně obtížné shromáždit takový soubor symbolických sankcí – i když má takové přání. Většina opatření ze seznamu předepsaného zákonem je již téměř plná. Nyní „zaneprázdněn“ a možnost omezit sankce vůči dluhu pouze zákazem nákupu nově vydaných dluhopisů.

Nelze proto vyloučit, že Biden v červnu omezí americké banky a právo vlastnit dříve vydané dluhové závazky Ruska. To by zase mohlo vést k prodeji ruských dluhopisů, což jistě způsobí přinejmenším nový pokles rublu.

Autor: Adam Vojta, analitický článek na základě zjištěných informací na internetu

 

UPOZORNĚNÍ: Názor autora/autorů se nemusí shodovat s názorem redakce AZ.

  FBI nazývá JetBrains „trojským koněm“ rozsáhlého „útoku ruských hackerů na USA“ - zahraniční média

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com