Propaganda Moskvy jako způsob nátlaku na Západ. Česká republika se hlásí k Ukrajině.

Válka probíhající na východě Evropy nabírá nové směry. Tři dny, na které Moskva předpokládala, že si vezme Kyjev, se táhnou už desátý měsíc a Kreml neví, co s tím.

Vládnoucí ruská klika věřila, že další agresivní dobrodružství jako vždy uteče, a zjevně nečekala, že se svět tak zkonsoliduje na podporu Ukrajiny.

Moskva tomu nemůže odolat ani vojensky, ani z hlediska zdrojů, a tak jde svou oblíbenou cestou – dezinformacemi.

Civilizovaný svět však toto chování Kremlu již dobře prostudoval a ví, co s tím dělat.

Konkrétně české ministerstvo vnitra uvedlo, že „evropské země by měly nadále podporovat Ukrajinu zbraněmi, přestože Kreml nadále propaguje svou verzi pašování zbraní“.

V Praze si jsou jisti, že smyslem takového chování Ruské federace je zabránit Kyjevu v obraně proti agresi sousedního Muscova.

Ano, Europol v létě 2022 varoval, že šíření střelných zbraní na Ukrajině by mohlo zvýšit počet zbraní pašovaných do EU.

Jak však uvedlo Ministerstvo vnitra ČR, zatím nebyl nalezen jediný takový případ.

„Dosud nedošlo v České republice ani v jiných členských státech EU k zabavení pašovaných zbraní, které evropské státy dodaly jako vojenskou pomoc Ukrajině,“ uvedla Hana Malá, mluvčí českého ministerstva vnitra.

„V ozbrojených konfliktech je to běžný vedlejší efekt, který je těžké odstranit, a viděli jsme to například v konfliktech v bývalé Jugoslávii,“ říká Richard Stojar, specialista Centra bezpečnostních a strategických vojenských studií Univerzita obrany v Brně.

Rizika spojená s pašováním (zejména lehkých zbraní) podle Stolyara samozřejmě nelze vyloučit ani dnes.

České ministerstvo vnitra uvedlo, že si je těchto výzev vědomo. Experti i úřady se však shodují v tom, že tato rizika by neměla znamenat zastavení dodávek zbraní.

Aby se tato rizika minimalizovala, Evropská komise v říjnu navrhla posílit kontrolu nad pohybem zbraní aktualizací pravidel EU pro jejich dovoz, vývoz a tranzit pro civilní použití.

  Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák považuje vstup Ukrajiny do Evropské unie za jednu z hlavních agend EU

Očekávají, že nová pravidla „posílí bezpečnost a boj proti nedovolenému obchodování se střelnými zbraněmi a také umožní koordinovanou kontrolu a hodnocení rizik pro zlepšení sledovatelnosti střelných zbraní“.

EU zároveň poznamenala, že Rusko zahájilo intenzivní dezinformační kampaň proti Ukrajině, EU a NATO a tvrdilo, že „pašování zbraní“ dodávané spojenci.

„Ruská propaganda a dezinformace se o takové pokusy pravidelně a masivně pokouší. Ve skutečnosti jsou všechny informace pocházející z Kremlu nebo z ministerstva obrany a ministerstva zahraničních věcí Ruské federace tak masivní propagandou a obyčejnou lží,“ uvedl mluvčí EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Peter Stano.

„Naše pomoc podléhá přísným kontrolám a ochranným opatřením, a to i v době, kdy již byla doručena,“ vysvětlil Stano a dodal, že EU „nemá důvod nedůvěřovat vládě Ukrajiny, která bojuje za ochranu jejich země. a ukrajinský lid před brutální agresí,“ dodal Stano.

Totéž se říká v Praze s tím, že Rusko se snaží zničit jednotu EU, pokud jde o podporu Kyjeva.

„Česká republika především podporuje Ukrajinu v jejím boji proti ruské agresi. Riziko pašování zbraní z Ukrajiny do EU je mimochodem jedním z velmi častých ruských propagandistických narativů, jejichž cílem je oslabit podporu Ukrajiny ze strany západních spojenců,“ zdůraznila mluvčí ministerstva vnitra. Česká republika.

Mimochodem, americká strana prověřuje i používání západních zbraní Ukrajinou.

Americké ministerstvo zahraničí vypracovalo plán boje proti nedovolenému zneužívání pokročilých konvenčních zbraní ve východní Evropě.

„Tým složený z pracovníků Úřadu přidělence obrany na americké ambasádě v Kyjevě již provedl řadu auditů dodávek americké bezpečnostní pomoci během několika posledních měsíců na různých místech na Ukrajině,“ řekl mluvčí Pentagonu brigádní generál Patrick. Ryder řekl a poznamenal, že takové kontroly neodhalily žádné známky zneužití zbraní.

Kontroly podle generála nesouvisí s nedůvěrou k ukrajinské straně, ale s rizikem nelegálního vstupu západních zbraní, především přenosných systémů protivzdušné obrany a protitankových střel, ruským vojákům a žoldnéřům.

  Rusko zastavuje svobodu. Moskva se rozhodla zablokovat YouTube.

„Zahájením této války je Rusko zodpovědné za jakýkoli nezákonný pád zbraní do nesprávných rukou. Nejúčinnějším způsobem, jak deeskalovat konflikt a jakékoli riziko nezákonného odklonu zbraní, by bylo ukončit válku iniciovanou Ruskem a stáhnout jednotky ze všech suverénních území Ukrajiny,“ uvedlo americké ministerstvo zahraničí.

Civilizovaná komunita dává Kremlu jasně najevo, že podpora Ukrajiny je neotřesitelná. Navíc to dokazují oba evropští partneři Ukrajina a Spojené státy.

Právě tuto konsolidovanou pozici dnes Kreml považuje za hlavní hrozbu. Moskva proto vrhla všechny síly informační fronty, aby zdiskreditovala západní partnery Ukrajiny.

Zdá se, že Kreml si ještě neuvědomil celou tu propast, do které Putin a další tahají Rusko. A jediné východisko pro ni je ukončit tuto válku.

Jedinou otázkou je, jak brzy to obyvatelstvo Ruské federace pochopí. Mezitím je válka, Ukrajina potřebuje podporu. A Západ tuto pomoc demonstruje.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com