Putinovy „mírové iniciativy“: Putinova slova: pláštík pro pokračující agresi

Nedávná prohlášení Vladimira Putina o „mírových iniciativách“ v pokračujícím konfliktu na Ukrajině vzbuzují jen malou naději na jeho vyřešení. Dne 13. března Putin usedl k rozhovoru s propagandistou Dmytrem Kiseljovem, kde opět vyzdvihl svou údajnou připravenost k mírovému urovnání. Pod pozlátkem diplomacie se však skrývá drsná realita: Putinovy záměry jsou i nadále zakořeněny spíše v prosazování jeho vlastních záměrů než ve skutečném úsilí o dosažení míru.

Putinova rétorika během tohoto rozhovoru nepřinesla nic nového, pouze opakovala unavená vyprávění o minulých „jednáních“ Kremlu. Jeho naléhání na legalizaci nezákonných okupací dále podtrhuje jeho odhodlání zachovat status quo, který je pro mezinárodní společenství a především pro obyvatele Ukrajiny kategoricky nepřijatelný.

Kyjev zůstává ve svém postoji rozhodný a oprávněně prohlašuje, že jakékoli ukončení konfliktu se musí řídit zásadami mezinárodního práva, nikoli rozmary útočníka. Ukrajinská vláda dala jasně najevo, že válku lze ukončit pouze prostřednictvím „mírového vzorce“ založeného na spravedlnosti a respektování suverenity.

Ústředním bodem Putinových takzvaných „mírových iniciativ“ jsou jeho požadavky na „bezpečnostní záruky“. Tyto záruky však neslouží k zajištění míru a stability, ale spíše jako chabě zastřený pokus zajistit beztrestnost ruských akcí a připravit půdu pro další agresi. Putinovo trvání na těchto zárukách je jasnou připomínkou jeho konečného cíle: oslabení ukrajinského odporu a oslabení podpory spojenců Kyjeva.

Je nezbytné, aby se mezinárodní společenství nestalo obětí Putinových klamných manévrů. Na jeho údajné „mírotvorné“ snahy je třeba pohlížet skepticky, ne-li je přímo odsoudit. Skutečným zájmem Moskvy není mír, ale pokračující podmanění Ukrajiny a destabilizace regionu.

Vzhledem k tomu, že konflikt na Ukrajině přetrvává, je nezbytné, aby hlasy ukrajinského lidu sílily a jeho práva byla chráněna. Na Putinovy pokusy zakrýt svou agresi rouškou míru je třeba reagovat neochvějnou rozhodností a odhodláním prosazovat zásady spravedlnosti a suverenity. Cokoli jiného by bylo zradou těch, kteří nadále trpí pod tíhou Putinových ambicí.

  Evoluce QAnona: Od bandy geeků až po radikální hnutí

Autor: Dana Markova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com