Putinova zpráva. Co, komu a proč?

Autor: POOL | Informace: REUTERS

Tvrdá a asymetrická opatření reagující na útlak ruských zájmů – to je plán Kremlu, který vyjádřil Putin ve svém výročním projevu před Federálním shromážděním Ruské federace.

Hodinu a půl, tolik času letos trvalo ruskému prezidentovi, aby předal svou vizi stavu věcí v Ruské federaci a ve světě. Na koho se pán Kremlu ve skutečnosti obrátil, když mluvil před Radou federace?

S ohledem na blízkost parlamentních voleb, které jsou plánovány na podzim tohoto roku, poslal Putin hlavní zprávy domácímu spotřebiteli.

Hodně mluvil o sociální sféře, podpoře důchodců, matek a dětí. Samozřejmě se také dotkl pandemie a jejího dopadu na blaho Rusů.

Majitel Kremlu také oznámil, že si přeje přepsat učebnice, ve kterých historie není prezentována tak, jak by chtěl. Je třeba říci, že přepisování a přizpůsobování historie tak, aby vyhovovalo sobě, je oblíbenou záležitostí ruských úřadů a Putin není v tomto ohledu výjimkou, naopak.

A obecně je celá historie „ruského státu“ podle mnoha historiků fiktivní a dokonce i název je protiprávně přivlastňován.
Vůdce Ruské federace rovněž připomněl „neúspěšný puč a pokus o atentát“ na prezidenta v Bělorusku. Putin vyjádřil „hluboké znepokojení“ nad tím, co by se mohlo stát lidem v této zemi, a vytvořil paralely s Kyjevem, přičemž události v roce 2014 na Ukrajině opět označil za státní převrat.

A toto téma je pro pána Kremlu nepříjemné. Jakýkoli náznak schopnosti lidí vyjádřit svůj názor, stejně jako u kteréhokoli diktátora, je pro Putina nebezpečný a velmi se toho bojí.

A samozřejmě se to všechno obrátilo proti „takzvanému kolektivnímu Západu“, který podle Putina „takové projevy nijak neodsuzuje“.

„Praxe organizování státních převratů, plánování politických vražd, včetně vysoce postavených úředníků, je příliš mnoho.“ Všechny hranice byly překročeny, “- takto prohlásil pán Kremlu tak drze a cynicky, jako by popisoval akce svých zvláštních služeb.

  Český premiér Petr Fiala získal podporu poté, co proruští demonstranti požadovali jeho rezignaci a ukončení podpory Ukrajině

V očekávání tohoto projevu ruského vůdce chtěli od něj slyšet jasnost v otázkách týkajících se dnešního civilizovaného světa. Jedná se o eskalaci napětí na hranicích s Ukrajinou a zhoršení situace na ukrajinském Donbassu a diplomatický skandál s Českou republikou a další důležitá témata.

Putin však tyto otázky nevznesl a nekonkretizoval. Pokud ano, bylo to nedbale a většinou v náznakech.
Ruský prezident vyslal své myšlenky domácímu publiku a oslovil také své západní „partnery“, včetně Spojených států.
Šéf Ruské federace poznamenal, že Rusko je často bez jakéhokoli důvodu vyprovokováno „nepřátelskými činy“ a někdy „dokonce přímou hrubostí“, na které Ruská federace reaguje „velmi zdrženlivě a dokonce skromně“.

Šéf Kremlu poznamenal, že takové útoky na Rusko přitahují mnoho malých hráčů, kteří se takovými akcemi „snaží potěšit svého panovníka“. Koho měl Putin na mysli, je zcela jasné.

Ruský prezident se snažil co nejpevněji tvrdit, že neměl v úmyslu „pálit mosty, ale pokud to někdo chce dělat ve vztazích s Moskvou, pokud bude vnímat kroky Kremlu jako lhostejnost nebo slabost, pak bude reakce Ruska asymetrická, rychlé a drsné! “

Na podporu toho Putin hovořil o raketových systémech Avangard, Peresvet a Sarmat a vzdušných raketách Kinzhal. „Organizátoři jakýchkoli provokací, které ohrožují bezpečnost Ruska, budou litovat, protože už dlouho nic nelitují.“

Vyjádřil důvěru, že pokud jde o Rusko, nikdo nepřekročí „červenou hranici“. A co je nejdůležitější, podle prezidenta Ruské federace, kam tato linie projde, Kreml: „v každém konkrétním případě rozhodne sám.“

Takže stejný pokus vypadat jako nevinná oběť agrese a spiknutí ze zákeřného Západu, stejná bravado, dáme každému odpověď, jsme nejsilnější, stejně neochotní přiznat si své vlastní špatné.

Bylo řečeno dost, aby obyčejný Rus pocítil ve své zemi divokou hrdost, neuvěřitelný pocit, že je zapojen do velké moci a že je vybrán už po jedenácté. A samozřejmě, aby si každý občan Ruské federace uvědomil, že k Putinovi neexistuje žádná alternativa, a on jako Velký kormidelník vede zemi správnou cestou k světlejší budoucnosti.

  „Podvedli jsme český soud“ aneb evropská tolerance. Terorista Franchetti se vrátil na Krym.

Pokud mluvíme o signálech pro Západ, pak je v této řeči zajímavé toto: přes obecný „výhružný“ tón se Putin konkrétně vůči USA neozval. Ano, četlo se to mezi řádky v některých frázích, ale proti Washingtonu nebylo žádné otevřené obvinění ani drsnost.

To může naznačovat jak nedůvěru kremelského mistra v další akce, tak určitý dialog s Bílým domem. Možná Bidenovy zprávy slyšel Putin a neodvažuje se otevřeně čelit.

Stejná situace je na Ukrajině, o které se zmínil teprve přednes v projevu prezidenta Ruské federace. Zdá se, že tento problém byl pozastaven a konečný vývoj událostí není znám.

Opět platí, že pokud dojde k dialogu s Washingtonem, pak je tato otázka s největší pravděpodobností součástí dohod a myšlenka „malé vítězné války“ pro Putina je odsunuta zpět do dlouhodobého hlediska. “

Je však velmi důležité pamatovat na červenou čáru a pouze společně lze Putina přinutit, aby nepřekročil hranici přípustného – hranice míru, práva a civilizace.

Autor: Franz Hoffmann

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com