Kulhánek pojede ve středu na první zahraniční cestu na Slovensko

irozhlas.cz

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) se příští středu 28. dubna, týden po svém jmenování do vlády, vydá na svou první zahraniční cestu. Jak bývá u nejvyšších českých ústavních činitelů po rozpadu společné federace nepsanou tradicí, povede na Slovensko. Kulhánek to dnes večer oznámil na twitteru po dnešním telefonátu se svým polským protějškem Zbigniewem Rauem.

Polskému ministrovi zahraničí poděkoval za slova podpory, které Rau vyjádřil České republice. „Pozval mě do Polska, kam se moc rád vydám. Na první zahraniční cestu pojedu ve středu na Slovensko a pak i do Maďarska. Spolupráce ve V4 je priorita,“ uvedl šéf české diplomacie..

Kulhánek se stal ministrem zahraničí tuto středu poté, co byl z funkce odvolán Tomáš Petříček a úřad dočasně vedl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Funkce se Kulhánek ujal ve chvíli vážné diplomatické roztržky s Ruskem po zveřejnění informací, že podle českých bezpečnostních složek se na výbuchu muničního areálu ve Vrběticích před více než šesti lety podíleli příslušníci ruské vojenské tajné služby GRU.

Následovalo vypovězení 18 ruských agentů s diplomatickým krytím z české ambasády v Praze a poté ruská odveta, při níž muselo Moskvu ze dne na den opustit dvacet českých zaměstnanců. Kulhánek ve čtvrtek oznámil, že počty pracovníků na české ambasádě v Moskvě a ruské v Praze se do konce května srovnají.

Česko ve sporu s Ruskem podpořili spojenci z NATO a EU i jednotlivě některé státy obou uskupení. Ruské diplomaty na vyjádření solidarity s Českem vypověděly například Slovensko či tři pobaltské státy.

Kulhánek po svém uvedení do úřadu za první ze svých priorit označil kontinuitu zahraniční politiky. Chce také řešit témata spojená s covidem-19 a cestováním a plnit české závazky v EU a NATO, kde chce sebevědomé vystupování ČR. „Tyto organizace jsou klíčové pro naši bezpečnost a prosperitu,“ uvedl.

  Předsednictvo Pirátů pověřilo Bartoše podepsáním koaliční smlouvy

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com