Testování ve školách zatím ukazuje, že nakažený je jen zlomek dětí

idnes.cz

Jen málo dětí testovaných v pondělí na školách v rámci plošné kontroly zavedené ministerstvem zdravotnictví je nakaženo covidem. Vyplývá to z údajů postupně přicházejících z jednotlivých krajů. Ředitelé škol hlásí, že naprostá většina žáků testy neodmítá. Na školách se preventivně testují také učitelé. Všechny pozitivní antigenní testy budou následně potvrzeny nebo vyvráceny PCR metodou.

Většina ředitelů řekla, že návrat žáků do škol probíhá víceméně bez problémů. Pozitivních testů je jen malé procento. Pokud se ve třídě vyskytne pozitivní test, nemusí do karantény celá třída, ale pouze žák, jehož se to týká.

Při pondělním testování na covid-19 v pražských školách někteří žáci měli pozitivní antigenní test. O tom, zda byli očkovaní, neočkování nebo po nemoci, školy přehled nemají. Například v základní škole na náměstí Curieových v Praze 1, kam chodí kolem 600 dětí, vyšel dnes podle ředitelky Terezy Martínkové pozitivní antigenní test čtyřem žákům. Některé děti si přinesly potvrzení o testu ze zdravotnických zařízení, řekla ředitelka.

Testování podle ní nikdo neodmítl. Škola už od listopadu testuje bez ohledu na očkování i všechny učitele. Mezi 80 pedagogy tam dnes nikdo pozitivní test neměl, dodala ředitelka.

Například v Olomouckém kraji testy odhalily jen ojedinělé případy. Školy však s obavami vyhlíží testování ve čtvrtek, jehož případné pozitivní výsledky u žáků by mohly zkomplikovat odjezd dětí na lyžařský kurz. Například na  Základní škole Velká Dlážka v Přerově se na něj v neděli chystá vyrazit téměř stovka školáků.

Na osmi přerovských základních školách bylo dnes testováno celkem 3 163 dětí a pozitivní test vyšel 17 školákům. Nejvíce, devět, jich bylo na ZŠ Hranická, u ostatních škol šlo o jednotlivce.

Gymnázium Jakuba Škody v Přerově na výsledky čeká – studenty se zde totiž rozhodli testovat PCR testy. Výsledky by podle ředitele školy Jana Rašky měly být známy až před večerem.

  Rakušan: MV odhaduje, že do Česka zatím prchlo 1000 až 2000 lidí

„PCR testy jsme testovali už v září a důvodem je jejich citlivost a tedy nesrovnatelně vyšší spolehlivost než u antigenních testů. Ministerstvo školství přispívá školám 200 korun za test a za 200 korun taky testování realizujeme. Testujeme navíc pouze jedenkrát za týden,“ řekl ředitel Raška.

Na základních školách v Jihlavě mělo pozitivní antigenní test na covid-19 deset dětí a jeden učitel. Do 11 jihlavských základních škol chodí více než 5 500 dětí. Většina z nich neměla kvůli covidu-19 vánoční prázdniny prodloužené, začaly jim 23. prosince.

„Učitel (pozitivně testovaný) je ze ZŠ Jungmannova a pět z deseti pozitivních dětí je zachyceno na ZŠ Seifertova. Na pěti dalších školách je po jednom pozitivním dítěti,“ uvedl  mluvčí jihlavské radnice Radovan Daněk.

„Dvě třetiny případů se nezachytí“

Antigenní testy však podle odborníků nejsou spolehlivou metodou. Obzvláště u nově se šířící varianty omikron nemusí podle neurobiologa profesora Omara Šerého zachytit až 2/3 případů. Jejich výhoda však spočívá v rychlosti výsledků a nízké ceně.

Po vánočních prázdninách se ve školách bude prvních 14 dní testovat dvakrát v týdnu. K testování jednou v týdnu se školy vrátí 17. ledna. Ze skladu v Kněževsi do krajů v celé ČR dnes přes 5,6 milionu antigenních testů na covid-19 rozvážejí hasiči. Do regionů je během dneška doveze 18 nákladních aut a čtyři kamiony. Jde o prozatím největší jednorázovou distribuci testů pro ministerstvo školství do krajů.

Do Královéhradeckého kraje hasiči přivezli 297 000 testovacích sad. Výsledky pondělního testování ve školách v regionu zveřejní Hradecký kraj v úterý. „V průměru na každé škole zřizované městem dnes testy odhalily pozitivitu zhruba u jednoho až třech žáků,“ sdělila ČTK mluvčí hradecké radnice Kateřina Šmídová.

Odborníci také varují před tím, že omikron může spustit další vlnu epidemie v ČR již během příštích dvou týdnů. Vzhledem k rychlosti jeho šíření se očekává strmý nárůst nových případů.

  Fiala večer přednese projev k aktuální politické a ekonomické situaci

V případě pozitivního žáka při pondělním testování zůstávají ostatní děti ve škole. V případě pozitivního dítěte ve čtvrtek ostatní děti ve škole zůstávají s rouškami a každý den se testují, dokud nebude znám výsledek PCR testu u žáka s pozitivním antigenním testem. V případě negativního PCR testu, opatření končí, pokud bude PCR test pozitivní, musí třída do karantény.

Pokud se žáci testovat odmítnou, musí s výjimkou mentálně postižených nosit po celou dobu pobytu ve škole roušku, starší 15 let respirátor. Při stravování musí být od ostatních vzdálení 1,5 metru, nesmí cvičit a zpívat. Pokud odmítnou i to, nemohou se účastnit prezenční výuky.

Zdroj: https://www.idnes.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com