Glosa: Hledání nového prezidenta bude fuška, co takhle ho zrušit?

seznamzpravy.cz/

Není úřad hlavy státu už přežitek? Novinář a režisér Radek Bajgar ve své glose rozebírá, proč by bylo jednodušší úřad prezidenta zrušit než hledat nového.

Tak se nám zase rozjíždí hledání nového prezidenta. Ale co kdybychom tu funkci už konečně zrušili? Vždyť se to neosvědčilo. Za celých 100 let jsme měli jen dva řádné prezidenty. Masaryka a potom Havla.

Oba ve své době symbolizovali něco, co sdílela většina lidí, čili mohli společnost stmelovat. Navíc oni by asi byli symboly, i kdyby nebyli prezidenti, protože na to měli osobnost a byla za nimi nějaká práce. No, a dál už to byl problém:

Diskutabilní Beneš, protektorátní Hácha, zločinec Gottwald, Zápotocký, Novotný, Svoboda, prohnaný Husák, po Havlovi už jen Václav Klaus v době, kdy byl obětí vlastního ega, a teď Zeman.

Takže hledáme někoho nového. Jaké jsou možnosti?

Na prvním místě asi Andrej Babiš. Čili děti se budou učit o StB, KSČ, trestním stíhání, o daňových rájích, podvodech… no dobře.

Nebo vygenerujeme někoho nového, ale to tedy bude fuška, protože nikoho hotového a jasného v tuto chvíli nemáme. V každém případě polovina lidí bude naštvaná a nový prezident rozhodně nikoho nesjednotí.

Přitom fragmentovanou společnost mnohem lépe reprezentuje poměrné zastoupení ve dvou komorách Parlamentu, takže proč ji dál polarizovat?

Kdybych chtěl být kreativní, tak navrhnu, ať máme prezidenta, jenom když se nějaký dobrý objeví. Do té doby zamknout kancelář a čekat. Až přijde, tak to poznáme.

No a nebo, jak řekl Jaroslav Kubera, škrtnout články 54 až 66 Ústavy. Na tom by se snad poslanci a senátoři shodnout mohli. Jako symbol máme lva, máme lípu, teď jsem slyšel, že se hledá národní pták. Tak hurá, místo prezidenta budeme mít ptáka!

  Proruské země EU naléhají na Brusel, Evropa neví co jak se postavit k Rusku

Celou glosu Radka Bajgara si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com