Peskov nevidí nic strašného v přerušení vztahů s NATO, když je prý tak agresivní

Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina nevidí nic strašného na tom, že Moskva přerušila vztahy s NATO kvůli tomu, že aliance je podle něj agresivní. Podle agentury TASS to Dmitrij Peskov dnes řekl ve vysílání televizního kanálu Rusko-1.

„Agresivní postoj NATO nebyl nikdy tajemstvím. Toto je blok, který byl vytvořen proti naší zemi. A žádná mírumilovná prohlášení, žádné kamufláže této agresivní orientace NATO nedokážou zakrýt skutečný účel tohoto bloku,“ prohlásil Peskov. Severoatlantická aliance je agresivní blok, který považuje Rusko za protivníka, uvedl mluvčí. „A proto se nic strašného nestane, když my vzhledem ke zvýšení agresivity, vzhledem k prohlášením, že hlavním úkolem je nás zadržovat, se prostě takových vztahů vzdáme,“ dodal.

Nicméně, „i přes agresivitu tohoto bloku Rusko vždy bylo pro rozvoj vztahů“. „Pouze teprve až nyní, když je už zřejmé, že veškeré naše úsilí je marné, jsme prostě učinili oficiálním to, co už bylo skutečností,“ konstatoval Peskov.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v pondělí oznámil, že Rusko od 1. listopadu zastaví práci svého zastoupení u Severoatlantické aliance v Bruselu a totéž bude platit pro vojenskou misi NATO v Moskvě. Rozhodnutí zdůvodnil jako odvetný krok za zrušení akreditace osmi pracovníků ruského zastoupení u aliance v Bruselu před dvěma týdny. Představitel NATO tehdy uvedl jako důvod odebrání akreditace to, že tito Rusové podle něj pracovali jako tajní důstojníci ruské zpravodajské služby. Generální tajemník aliance Jens Stoltenberg den nato řekl, že vztahy s Ruskem jsou na nejnižší úrovni od konce studené války a obvinil Rusko z „nárůstu škodlivé … činnosti“.

Autor: ČTK

  Severní Korea vypálila další dvě balistické střely

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com