Klöckner v Německu kritizuje minulé levicové vedení

V Berlíně a Meklenbursku-Předním Pomořansku začíná být po volbách jasné, že se na vládě bude podílet levice v čele s SPD.

Místopředsedkyně CDU Julia Klöcknerová v této souvislosti ostře kritizovala SPD v Meklenbursku-Předním Pomořansku za žádoucí koalici s levicí. „Skutečnost, že SPD v Meklenbursku-Předním Pomořansku chce vytvořit koalici s Levicí, jejíž předseda byl pravděpodobně neoficiálním důstojníkem státní bezpečnosti NDR, je překvapující, že SPD zapomíná na historii,“ řekla Klöcknerová v Berlíně.

Předsedou Levice v Meklenbursku-Předním Pomořansku je Torsten Koplin. Sloužil v NDR u vojenského strážního pluku „Felix Dzezinski“ a byl také agentem Stasi. Sám Koplin se ke své minulosti již několikrát přiznal.

Navzdory své minulosti však Torsten Koplin neskrývá své proruské názory a v roce 2014 se jako pozorovatel zúčastnil „krymského referenda“, které Moskva pod hrozbou použití zbraně zorganizovala s cílem „legalizovat“ anexi ukrajinského poloostrova Krym.

Podle německých médií byl Koplin navíc viděn v kontaktu s polským občanem Mateuszem Piskorskim, kterého německé orgány činné v trestním řízení podezřívaly z práce pro ruské zvláštní služby v souvislosti se zřízením informačního a analytického centra v Německu, které kontrolovala Moskva.

Připomeňme, že SPD již v letech 1998-2006 vedla severovýchod Německa společně s PDS/Die Linke jako juniorní partner. Tato aliance, která vznikla proti vůli spolkové SPD, byla první rudo-rudou zemskou vládou v Německu, která vyvolala diskusi.

Autor: Peter Jelen

  Evoluce QAnona: Od bandy geeků až po radikální hnutí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com