„Zbraně jsou jediným jazykem, kterému Rusko rozumí.“ Zelenskij oznámil začátek ruské jarní ofenzívy.

V předvečer výročí světové agrese Moskvy proti Ukrajině hovořil ukrajinský prezident s novináři BBC.

Prezident Ukrajiny v dialogu se zástupci médií znovu vyloučil možnost vzdát se jakýchkoli území své země v rámci případné mírové dohody s Kremlem.

„Otázka je, s kým mluvit? S Putinem? Ne. Protože tam není důvěra. Dialog s ním? Ne,“ řekl Zelenskyj a odmítl jakákoli jednání s Kremlem, dokud nedojde ke změně vlastníka.

„Jakékoli územní kompromisy by nás jako stát oslabily,“ řekl Zelenskyj a zdůraznil, že ústupky Moskvě by znamenaly, že by mohla „vrátit svá území“.

Prezident Ukrajiny poznamenal, že takovému scénáři je možné se vyhnout a jediný způsob, jak to udělat, je pomoci Ukrajině se bránit.

„Moderní zbraně samozřejmě urychlují mírový přístup. To je jediný jazyk, kterému Rusko rozumí,“ řekl Zelenskyj s tím, že očekávaná jarní ofenziva ruské armády již začala.

„Ruské útoky již přicházejí z několika směrů,“ informoval ukrajinský vůdce.

Prezident je zároveň přesvědčen, že ozbrojené síly Ukrajiny mohou pokračovat v obraně, poté zahájí protiofenzívu. K tomu bude zapotřebí pomoc spojenců, řekl Zelenskyj a opakoval výzvy západním zemím ke zvýšené vojenské pomoci.

Mezitím je Kyjev zklamán tempem přijímání zbraní od spojenců. Zejména tanky slíbené Německem, USA a Velkou Británií dorazí na Ukrajinu teprve za několik týdnů.

Když sedíte v klidné Evropě, možná si myslíte, že to není tak dlouho – jen pár týdnů. Ale pro obyvatele Ukrajiny se počítá každý den.

Zelenskyj navíc reagoval na hrozbu vůdce Běloruska Lukašenka, že podpoří ruské jednotky ze svého území, pokud alespoň jeden ukrajinský voják překročí hranici.

„Doufám, že se Bělorusko do války nezapojí. Pokud se tak stane, budeme bojovat a přežijeme,“ ujistil ukrajinský prezident.

Dovolit Rusku znovu použít Bělorusko jako odrazový můstek k útoku by podle něj byla „obrovská chyba“.

  Sovětská taktika buldozeru. Rusové postupují Donbasem pomalu, míří sem další jednotky

Pokud jde o samotného Lukašenka, zdá se, že kariéra současného majitele Běloruska se blíží ke konci. Stal se nejen vyloženě vazalem Kremlu – stal se jakýmsi těsněním, které se používá, dokud se nestane nepoužitelným, poté se ho definitivně zbaví.

Navíc to chápe i sám Lukašenko, který kdysi dovedně lavíroval mezi Moskvou a Západem. Nyní se zdá, že Západ od toho všeho upustil.

Lukašenko, nyní o nic slabší než Putin, má zájem na pokračování války. Koneckonců dokonale chápe, že to může skončit jedině ztrátou Moskvy, a tedy i koncem současného režimu v Kremlu.

Pro Bělorusko to bude znamenat i změnu režimu. A pak budou Bělorusové kníratého diktátora o všechno žádat. Ale přeci jen to má svůj důvod. Pokud si byl Lukašenko dříve jistý rychlým koncem války, očekával, že Kyjev za tři dny padne, a prohlásil, že ukrajinská armáda má pouze dřevěné kulomety, jsou nyní jeho vyhlídky vágní. A kam se Bělorusko vydá dál, je otázka.

Ale kurz Ukrajiny a Ukrajinců je zřejmý. Prezident Zelenskyj v rozhovoru pro BBC poznamenal, že Ukrajina usiluje o Evropu a sdílí její hodnoty.

V zásadě celý civilizovaný svět už sám pochopil a sleduje to i nyní, co je Ukrajina a kdo jsou Ukrajinci.

Poté, co se ukrajinskému lidu podařilo zastavit nepřítele převyšujícího ekonomický, zdrojový a vojenský potenciál, a ochránit tak celou Evropu, překvapil celý svět. Od tří dnů, které daly Ukrajině vše, po rok hrdinské obrany, ukázali světu nové hrdiny bránící celou Evropu.

Ukrajinci pokračují v hájení svých. A když mluvíme o možnostech protiofenzívy a potřebě této výzbroje ze Západu, Zelenskyj se zaměřuje právě na toto – roli Ukrajiny v systému evropské a světové bezpečnosti.

To platí i pro dobu, kdy válka končí. „Zvolili jsme tuto cestu a chceme bezpečnostní záruky,“ věří ukrajinský vůdce.

  Kremelská propaganda v České republice. Další špionážní síť byla zlikvidována.

To, jaká bude Evropa zítra, závisí na každém Evropanovi, na každé zemi na kontinentu. Hlavní je ale nyní porazit agresora, který se odvážil porušit zavedený pořádek.

Stalo se tak zejména díky mlčení hlavní části kontinentálních obrů, která mu to umožnila. Už se to v historii stalo – svět prošel lhostejností, zradou a mlčením.

Dobře to vědí především národy bývalého Československa, jejichž země byla před téměř sto lety opuštěna, aby ji tehdejší sběratel pozemků roztrhal na kusy.

Jak to skončilo – to ví celý svět, včetně těch, kteří se takto snažili zajistit „mír pro své národy“.

Pravda je jednoduchá – lhostejnost nakonec zabíjí lhostejné. Proto pomoci Ukrajině dnes znamená zajistit mír pro její lid zítra.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com