Šel se očkovat, test pak vyšel pozitivně. Jasné informace od státu chybí

seznamzpravy.cz

Redakce Seznam Zpráv zaznamenala několik příběhů lidí, kteří byli krátce po očkování proti covidu na antigenním testu a ten ukázal falešnou pozitivitu. Dotyční si stěžují, že se z oficiálních míst dozvídají protichůdná vysvětlení.

Jan H., který si nepřál uvést celé jméno, minulou středu podstoupil první dávku očkování. V sobotu chtěl zamířit na fotbal, v pátek proto podstoupil antigenní testy v Praze na Smíchově. „Test mi vyšel pozitivní. Šel jsem hned do jiného testovacího centra na PCR test,“ popsal situaci z konce minulého týdne.

PCR test vyvrátil, že by se Jan covidem nakazil – ale až později v sobotu, kdy už fotbalový zápas propásl. Muž se pídil po tom, zda může falešně pozitivní test souviset s očkováním. Podle vakcinologů, které oslovily Seznam Zprávy, spolu tyto dvě věci nesouvisí, Jan ale dostal na různých místech rozdílné informace.

„Je to chaotické. Doktorka mi řekla, že se to může stát, na odběrovém místě také. Naopak na lince 1221 mi dva lidé řekli, že ne, nebo že to je vysoce nepravděpodobné, a prostě jsem chytil covid,“ dodal Jan.

Chyběly mu srozumitelné a jednotné informace z oficiálních míst. „Ocenil bych jednotnou komunikační linku státu, doktorů a lidí na odběrových místech,“ řekl muž z Prahy.

První dávku očkování v Česku dostaly téměř čtyři miliony lidí. Statisíce z nich však ještě nedosáhly třítýdenní lhůty, kterou vláda stanovila jako „potvrzení o bezinfekčnosti“. Tito lidé tak pro návštěvu kadeřníka nebo restaurace potřebují testy. Redakci Seznam Zpráv se ozvalo více lidí, kterým antigenní test pár dní po očkování ukázal falešně pozitivní výsledek.

Podobnou zkušenost má i Vladimír Š., který si nepřál sdělit celé jméno. I ten volal na linku 1221 – a dozvěděl se přesný opak toho, co tamtéž tvrdili Janovi. „V pátek jsem byl na očkování a v úterý čtyři dny poté jsem si dělal v práci samotest. Vyšel pozitivní. Volal jsem tedy s dotazem na linku 1221. Řekli mi, že k podobným případům po očkování docházet může,“ uvedl muž. Preventivně proto absolvoval PCR test, který však ukázal výsledek covid negativní.

  Přibývá zrušených letů. Vraťte se domů, vyzvalo Čechy v cizině ministerstvo

Redakce se ptala Ministerstva zdravotnictví, zda pracovníci informačních linek a odběrových míst mají jednotné informace k podobným případům. Tiskové oddělení reakci zajišťuje.

Podle vakcionoga Marka Petráše, který Česko zastupuje i v Evropském středisku pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC), očkování s následným pozitivním covidovým výsledkem nesouvisí. Problém vidí v chybné manipulaci s testy. „Antigenní testy jsou založené na úplně jiném proteinu, než kterým jsou tvořené vakcíny, jež máme k dispozici. Ať už je to genetická od Pfizeru a Moderny nebo adenovektorová AstraZeneca, všechny obsahují S protein. Antigeny detekují nukleokapsidový protein, který očkovací látky neobsahují. Falešnou pozitivitu testů tedy očkování nelze jakkoli přiřadit,“ zdůraznil odborník.

Chybu přikládá spíše lidskému faktoru. „Může to být špatným odběrem vzorku, ať už při samoodběru nebo na pracovišti. Antigenní testy častěji říkají falešnou negativitu než pozitivitu. To mi také moc nesedí. Vidím to spíše ve špatném provedení testu,“ řekl Petráš. Doplnil, že především při odběru z povrchu nosu lze zachytit celou řadu patogenů, ale i koronavirus, který ovšem není aktivní.

Spojitost pozitivních testů s očkováním vyloučil také člen České vakcinologické společnosti a praktický lékař Daniel Dražan. „Vakcína nemůže způsobit falešnou pozitivitu testů. Vakcína nedostává antigen do nosohltanu, nedostává tam žádné virové částice. Nesouvisí to spolu,“ řekl. O příčinách falešně pozitivních výsledků spekulovat nechtěl, žádný test však podle něj nemá stoprocentní specifitu. Jinými slovy: Může ukázat nesprávný výsledek.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com