Babiš za sebe hledá prezidenta, čísla mu nehrají do karet. Žolík je však už připraven

Téma volby hlavy státu bylo dlouhou dobu spojeno výhradně se jménem Andreje Babiše. O jeho zvolení do prezidentské funkce byl přesvědčen on sám, všichni jeho straničtí poddaní, voliči ANO a překvapivě i část opozice. Poslední týdny se ovšem ukazuje, že ani tour po republice v obytném voze nemusí stačit a patrně bude muset dojít na změnu strategie.

Po vzoru úspěšného Zemáku, kterým brázdil zemi ještě jako předseda ČSSD Miloš Zeman, si Andrej Babiš pořídil obytný vůz. Sám se totiž chtěl přiblížit voličům, když už na to jako opoziční poslanec měl čas a nemusel řešit všechny problémy naší země a zčásti i Evropské unie. Po Vánocích tak předseda hnutí ANO ve videu na sociálních sítích, jinak to snad už ani neumí, představil svůj karavan. Voličům ukázal, kde si s nimi bude povídat, jak bude řídit a kde si odpočine.

Postupem času se ukázalo, že vůz řídí Babišova ochranka, „komunikace“ s veřejností probíhá formou pokřikování před obytným vozem a zřejmě pouze ložní část skutečně sloužila expremiérovi, když už měl dost falešných úsměvů a podepisování všech knih, u nichž je označen jako autor.

Výlety mezi občany evidentně fungovaly. Ovšem pouze do té doby, kdy se mítinků začali účastnit i lidé s jiným pohledem na svět, než mají voliči hnutí ANO. Postupně docházelo k hádkám, strkanicím, někde létaly i facky. Atmosféra na akcích byla hustší, než si Babiš představoval, což mu dělalo velké čáry přes rozpočet.

Sice mohl opět nasadit ublíženou tvář politika, kterého chce kdosi, zřejmě mafie, odstavit od moci, ale udělal i jednu velkou chybu. Znovu, jako již poněkolikáté, nezvládl emoce a voliče koalice SPOLU označil výrazy, které do slovníku slušného politika, třeba i prezidenta, rozhodně nepatří. „Jsou to fašisti a nacisti, jsou to voliči vládní koalice,“ zaútočil Babiš na odpůrce v Táboře. Alena Schillerová sice později v televizi vysvětlovala, že snad měl její stranický šéf citovat nějaký článek z novin, ale tuhle historku nemohl brát nikdo vážně.

  Nemocnice odsunula náměstka, který řídil nákupy u Vojtěcha

Mezitím si v ANO „jeli“ ozkoušenou kampaň a neuvědomili si, že se nevytváří pouze průzkumy veřejného mínění, ale že existují i společnosti, jimž se říká sázkové. A překvapivě právě zde dokáží mnohdy trefit výsledky voleb s větší pravděpodobností než ve společnostech, u nichž si někdo průzkumy nechává zpracovat a tudíž je zhotoviteli i platí.

Koho tedy překvapil výsledek průzkum společnosti Median ze 13. září, podle nějž by Petr Pavel porazil Andreje Babiše již v prvním kole prezidentské volby, nechť nahlédne do nabídky bookmakerů. V ní už je totiž generál Pavel dlouhodobě ve vedení (nyní 1,95:1) a šéf hnutí ANO už se dostal až na kurz 6:1. Laicky řečeno, pokud by se jednalo o fotbalový zápas, kdo by dal peníze na Babiše, vyhodil by je do koše.

Začíná se tedy rýsovat nový scénář, o němž čím dál častěji hovoří i uznávaní politologové. Podle nich se Andrej Babiš prezidentské volby vůbec nezúčastní a do boje o Hrad pošle někoho z tria Schillerová, Havlíček, Stropnický. Přestože například jméno bývalého ministra obrany Babišovy vlády velmi překvapilo, není bez šance.

Volba na Alenu Schillerovou (kurz 35:1) padla takzvaně ze slušnosti. Exministryně financí totiž pomáhala Babišovi se všemi kontroverzními nápady a třeba EET uvedli s šéfem ANO v život ruku v ruce. Stále je však málo pravděpodobné, že by si naši voliči „již“ dokázali zvolit na Hrad ženu. Přeci jen Zemanova elektorátu je stále dost a ten není zrovna příznivcem prezidentky.

Větší šanci by tedy měli mít Havlíček (40:1) a Stropnický. Jakkoliv se zdá, že bývalý velvyslanec v Izraeli, o němž se veřejnost poslední dobou dozvídala jen díky střípkům z jeho soukromého života, nemá šanci, bookmakeři opět překvapují. Na známého herce vypisují kurz 14:1, což je stejné číslo jako u senátora Pavla Fischera.

  Reprodukční číslo je dál nad hodnotou jedna, přibylo 103 nakažených

Navíc u Stropnického se kurz každým dnem snižuje, a to aniž by vůbec oficiálně ohlásil, že bude o prezidentské křeslo bojovat. Další volební průzkum opět ukáže zajímavá zjištění, to je zřejmé již dnes. Podle všeho především potvrdí trend snižující se podpory Andreje Babiše. Dokáže však Stropnický nahradit všechny hysterické výstupy a obviňování na všechny strany, které předvádí jeho šéf? Nebo se v jeho případě bude hrát „slušně“?

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com