Přemluvte babičku, aby se nechala očkovat. Blatný rozjel kampaň za očkování

gazeta.ru

Ministerstvo zdravotnictví v minulých dnech odstartovalo v médiích kampaň za očkování proti onemocnění covid-19. Podle šéfa resortu Jana Blatného (za ANO) by lidé měli co nejvíce přesvědčovat své starší členy rodin, aby se nechali naočkovat.

Podle vlády a mnohých odborníků je očkování proti covidu víceméně jedinou účinnou cestou, jak se vrátit do normálního života. Aby se tak mohlo stát, musí se podle odhadů nechat proočkovat zhruba 60 procent populace a hlavně ta část obyvatel, kteří spadají do rizikových skupin, tedy senioři a chroničtí nemocní. Proto resort zdravotnictví tento týden rozjel informační kampaň, že očkování je ku prospěchu, nikoliv naopak.

„Je potřeba vysvětlovat, je potřeba informovat všechny,“ konstatoval Blatný s tím, že v mnoha rodinách bývá často jeden člen s dominantním postavením, který „dává zásadní impulz k rozhodování ostatních“.

Pokud se tak někdo z rodiny, „otec, někdy je to dědeček, maminka, babička, to je jedno”, rozhodne nechat naočkovat, existuje podle Blatného velká pravděpodobnost, že tak učiní i zbylí členové.

Ministr tak apeloval na lidi, aby o možnosti očkování v rodinách mluvili zejména se staršími členy domácnosti. V souvislosti s nadcházejícími Vánocemi také doporučil lidem, aby za seniorními členy rodiny chodili s respirátorem FFP2 a navíc jim pod stromeček nadělili balení těchto ochranných pomůcek.

Blatný: Podle průzkumu zájem o očkování je

Česká republika se dlouhodobě potýká s nízkým zájmem obyvatel o očkování. Například proti chřipce se doposud očkovalo jen několik procent lidí. Proto si ministerstvo nechalo zpracovat průzkum od agentury STEM na to, kolik lidí je ochotno se nechat očkovat proti covidu a kolik lidí by podpořilo plošné očkování či testování.

„Dovolil bych si vyvrátit dezinformaci, že se nikdo nechce očkovat. Čtyřicet procent osob už nyní sděluje, že se očkovat chce. Dvacet ještě není rozhodnuto a více než 40 procent se očkovat nechce,” shrnul výsledky průzkumu Blatný. Pozitivní zprávou podle něj je hlavně to, že o očkování uvažuje padesát procent respondentů patřících do zranitelných skupin.

  V obecních volbách hlasovalo kolem 40 procent voličů, o Senát je zájem menší

„Nejzajímavější je i to, že i ti, co se nechtějí očkovat, doporučují plošné očkování. Vidíte, jak nerovně sami k sobě přistupujeme,” podotkl Blatný. Podobná čísla přinesl průzkum i v otázce testování.

Ministr se taktéž na tiskové konferenci pokusil vyvrátit hojně sdílenou dezinformaci ohledně toho, že vakcína společnosti Pfizer (dodávky Česko očekává v lednu) mění DNA a způsobuje genetické vady. Podle Blatného je to lež.

Zdroj: https://www.novinky.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com