Slovenská policie obvinila dvě osoby ve špionážní aféře spojované s Ruskem

Slovenská policie ve špionážní aféře spojované s Ruskem zadržela čtyři osoby a dvě z nich obvinila. Stíhaný bývalý prorektor vojenské akademie v Liptovském Mikuláši a dopisovatel mezitím zablokovaného internetového portálu Hlavné správy jsou podezřelí, že za peníze shromažďovali citlivé informace ve prospěch ruských tajných služeb. Novinářům to řekli policejní prezident Štefan Hamran a šéf elitní složky prokuratury Daniel Lipšic, podle kterých oba muži vinu přiznali.

V novodobé historii Slovenska jde o první případ svého druhu. Z Hamranova vyjádření vyplynulo, že ruští zpravodajští důstojníci, kteří se zapletli do kauzy, mají kvůli statusu diplomatů imunitu před trestním stíháním. Bratislava v pondělí ohlásila vyhoštění tří pracovníků ruské ambasády.

„V případě bývalého prorektora šlo o dlouhodobou placenou spolupráci s ruskou rozvědkou,“ řekl Lipšic. Podle vyšetřovatelů je dotyčný podezřelý, že s ruskou vojenskou zpravodajskou službou GRU spolupracoval od roku 2013 a odevzdával jí citlivé dokumenty. Po zadržení přiznal, že za to dostával peníze.

Večer pak soud podle médií vyhověl návrhu prokurátora a do vazby poslal bývalého prorektora, který v minulosti rovněž pracoval na ministerstvu obrany. Obviněný podal stížnost, na verdikt odvolacího soudu bude čekat ve vazbě. Vazební stíhání druhého obviněného žalobce nežádal.

Stíhaný dopisovatel portálu Hlavné správy podle Hamrana sbíral a odevzdával různé citlivé informace. Ty se snažil získat od dalších dvou zadržených v kauze, a to od bývalého asistenta jednoho z poslanců slovenského parlamentu a od bývalého příslušníka slovenské tajné služby SIS, který ve zpravodajské organizaci přestal pracovat na konci loňského roku.

Hamran řekl, že obviněný dopisovatel se snažil získat informace z neveřejných zpráv o činnosti SIS a vojenského zpravodajství, kterými se každoročně zabývá slovenská sněmovna.

Obviněným hrozí 13 let vězení

Oběma obviněným z trestných činů vyzvědačství a korupce za desítky tisíc eur v případě prokázání viny před soudem hrozí až 13 let vězení. Razie s krycím názvem Kaťuša a Matrjoška, včetně domovních prohlídek, podnikli policisté od minulého pátku do pondělí. Lipšic uvedl, že některé ze zajištěných informací se týkají i Ukrajiny, kterou Rusko v únoru vojensky napadlo.

  Opoziční SPD je proti zvýšení věku pro odchod do důchodu

Při vyšetřování případu kriminalistům pomáhalo slovenské vojenské zpravodajství. List Denník N zveřejnil sestřih nahrávek ze schůzek zmíněného dopisovatele s asistentem vojenského přidělence ruského velvyslanectví Sergejem Solomasovem, podle nahrávky diplomat nyní zadrženému muži také předal peníze. Podle deníku jde o Bohuše Garbára.

„Řekl jsem v Moskvě, že jsi takový hodný kluk, že máš hodně kamarádů – taková slovenská mafie, a Moskva rozhodla, že budeš takový lovec,“ citoval Denník N Solomosova z nahrávky. „Potřebuju politickou informaci, komunikace mezi zeměmi, mezi vnitřkem NATO, vnitřkem EU, Bratislava a jiné země,“ instruoval Grabára.

Podle Denníku N je Solomasov jedním z trojice pracovníků ruského velvyslanectví, které Slovensko v reakci na aféru vyhostilo.

Podle policejního prezidenta Hamrana počet stíhaných osob v kauze nemusí být konečný. Dodal, že vyšetřování ukáže, zda v případu byly ohrožené slovenské zájmy. Dle infromací Denníku N byl dopisovatel Hlavných zpráv Garbár napojený na slovenské extremisty. Ľudové straně Naše Slovensko Mariana Kotleby, která je známá proruskými postoji, dvakrát poslal deset tisíc eur. Peníze také poslal Národní koalici Sergeje Kozlíka, informoval deník.

„Ty obavy jsme měli už dávno, že ruská dezinformační scéna je propojená i na osoby ve službách státu. Zadržení občané Slovenské republiky, kteří jsou podezřelí z vyzvědačství v prospěch Ruska, tyto obavy potvrzují,“ napsal na sociální síti premiér Eduard Heger. Podle něj tak společnost poškodila i korupce, která ohrožuje bezpečnost občanů, důvěryhodnost Slovenska v očích spojenců, ale i demokratické základy státu.

„Cílem takových aktivit je v konečném důsledku narušit vnitřní stabilitu a oslabit bezpečnost Slovenska, a musíme se jim proto účinně bránit. Věřím, že bezpečnostní složky do důsledků vyšetří všechna podezření ze špionáže ve prospěch Ruska a budou schopny zamezit podobným aktivitám v budoucnosti,“ okomentovala zprávu také slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

  Šéfka lékového ústavu: Ruskou vakcínu Sputnik V registrovat nemůžeme, výjimku uděluje ministerstvo

Podle prezidentky je vyhoštění ruských diplomatů adekvátní odpovědí na „mimořádně vážná“ zjištění, která „potvrzují dlouhodobý trend ovlivňování veřejného mínění a politiky na Slovensku ze strany Ruské federace“.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com